MOBIL Zalaegerszeg

2017.05.07. 14:08

5 fontos dolog, amit az önjáró autókról tudni kell

A járműgyártás területein is egyre nagyobb szerepet kapnak az infokommunikációs technológia legújabb megoldásai, amelyek a közlekedés egyre nagyobb mértékű automatizálásához vezetnek. A zalaegerszegi tesztpálya lesz a modern autóipari technikák, mint az önvezető autók kifejlesztésének egyik kiemelt helyszíne.

Munkatársunktól

Mit is jelent az önvezető autó? Az önvezető, vagy más néven autonóm autó egy olyan jármű, amelyet emberi beavatkozás nélkül, digitális technológiák segítségével vezérelnek. Képes arra, hogy saját magát navigálja, érzékeli a környezetének változásait, elkerüli a közlekedési dugókat és csökkenti a balesetek valószínűségét. Jó néhány gyártó már a piacra dobta az autóit, azonban számtalan jogos kérdés merül fel a jövő tulajdonosainak a részéről.

Utasok leszünk, vagy sofőrök?

Bármikor megragadhatjuk az autonóm autó kormányát, ugyanakkor arra is lehetőségünk lesz egy kétórás út során, hogy a következő üzleti találkozónkra készüljünk. Az autó tulajdonosa megadja az úti célt és az autó gondoskodik az utas célba juttatásáról.

Lesznek balesetek?

Egyes kutatási eredmények szerint a balesetek 93 százalékáért maga a sofőr a felelős. Ha kiiktatjuk az emberi hiba lehetőségét és az autógyártók alapos tesztelésnek és ellenőrzésnek vetik alá ezeket a piacra kerülő járműveket, akkor az utak még biztonságosabbá válnak. Olyan dolgok tűnhetnek el, mint az ittas vezetés, a vezetés közbeni telefonhasználat, vagy a fáradtság miatti figyelmetlenség.

Lesznek forgalmi dugók?

Mivel az önvezető autók biztonságosabban, kevesebb fékezéssel és gázadással tudnak egymás mellett és között autózni, a forgalom még simább lesz és a dugók csökkenni fognak. Az úttal és az egymással folyamatosan kommunikáló járművek képesek lesznek, hogy már előre lássák és így elkerüljék a fennakadásokat.

Szükség lesz biztosításra?

Igen, de a legnagyobb hibaforrás, az ember kiiktatásával kevesebb lesz a közlekedési balesetek száma, ami lényegesen csökkentheti a biztosítási díjakat is. A biztosítási díjak sokkal inkább az autó technikai képességeitől fognak függeni, mintsem a vezetőtől.

Lehet-e üzemanyagot megtakarítani?

A hatékonyabb irányítással akár 20 százalékkal csökken az üzemanyag-fogyasztás. További megtakarítást jelent a kiegyenlített utazósebesség és a kevesebb dugó is. A sebesség ésszerű megválasztásával, az ideális vezetési stílussal pedig a rendszer fogyasztás-csökkenést tud elérni.

Van több kérdés is? Egészen biztosan. A válaszokról, éppen úgy, mint Zalaegerszeg autó és infokommunikációs iparágakban betöltött szerepéről 2017. június 1-én a Mobil Járműipari és Logisztikai Szakkiállítás és Konferencián hallhatunk. A Zalakerámia Sport- és Rendezvénycsarnokban megrendezésre kerülő járműipari és infokommunikációs nap nyitott és vár minden érdeklődőt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!