MOBIL Zalaegerszeg

2017.05.21. 11:01

Elektromos mobilitás az egészségesebb környezetért

Jó néhány zöld rendszámú autót lehet már látni a magyar utakon és biztos, hogy mostantól még többel fogunk találkozni. Bár még nagyon hosszú út vezet odáig, hogy hazánkban is többségbe kerüljenek az elektromos autók, azt már biztosan tudjuk, hogy rohamosan fog nőni a számuk. Az elektromos mobilitás olyan fejlődést jelent, amely csendesebb, tisztább és természetközelibb, ezáltal egészségesebb környezet jön létre.

Munkatársunktól

Környezetvédelem és energiahatékonyság

A zalaegerszegi I. MOBIL - Országos járműipari és logisztikai szakkiállítás és konferencia első napján lehetőségünk lesz arra, hogy Dékány Donáttól, az evopro Bus Kft. ügyvezető igazgatójától hallhassuk, miként szolgálja a környezetvédelmet és az energiahatékonyságot minden egyes forgalomba állított elektromos autó.

A közlekedés elektromos átalakításnak az alapja azon a józan beletáson alapul, hogy a jelenlegi környezetszennyező és az energiát felélő rendszer sem gazdasági, sem pedig egészségügyi szempontokból már nem lesz sokáig fenntartható. Az elektromos energiával történő közúti közlekedés voltaképpen a tudatos és a jövőért felelős gondolkodásról szól. Olyan technológiáról szól, amely kevésbé szennyezi a környezetet, ugyanakkor fokozottabban alkalmazza a megújuló energiaforrásokat.

E-mobilitás Magyarországon

Jóllehet Magyarországon az e-mobilitás – az elektromos autók eladását és a töltőállomások számát tekintve – még gyerekcipőben jár, a közlekedés átalakulásának a folyamata azonban már megállíthatatlan. Egyes becslések szerint az elektromos járművek száma Nyugat-Európában 2020-ra elérheti akár 10 milliót. A kormány szakértőinek a korábbi kalkulációi szerint 2020-ra akár már 30 ezer elektromos autó is közlekedhet a magyar utakon. Az elektromobilitás Magyarországon is éppen így fog elterjedni, igaz, addig még egy jobban kiépített, bővülő töltőállomás-hálózatra, nagyobb kapacitású és olcsóbb akkumulátorokra, a normál autókéval összemérhető hatótávolságra és elsősorban elérhető árú járművekre lesz szükség.

(Illusztráció: Shutterstock)

A technológia elterjedéséhez nélkülözhetetlenek azok az ipari és fejlesztési központok, az a modernizációs és kutatási környezet, ahol „megtervezik” az elektromos mobilitást, a jövő közlekedési rendszereit és tesztelik az elektromos autókat.  A járműipari tesztpályának köszönhetően Zalaegerszeg is ilyen hely lesz nemsokára.

Fenntartható fejlődés, élhetőbb világ

Az e-mobilitás azonban nemcsak az elektromos autókról szól. Éppen úgy gondolni kell az elektromos kerékpárok, motorkerékpárok elterjedésére, már csak azért is, mert ezek árban elérhetőbbek a lakosság számára. Szinte biztos, hogy például az elektromos motor könnyű kezelhetősége miatt is várhatóan hamar népszerűvé válik a vásárlók között.

A kereskedelmi szempontok mellett viszont még fontosabb, hogy az elektromos járművek fokozatos elterjedésével, a közlekedés elektromossá válásával közelebb kerülünk a fenntartható fejlődéshez és az élhetőbb, egészséges világhoz.

Esetleg Ön is kipróbálna egy elektromos autót? Többet szeretne tudni az e-mobilitásról? Erre 2017. június 1-én Zalaegerszegen, a Zalakerámia Sport - és Rendezvénycsarnokban lesz lehetősége.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!