MOBIL Zalaegerszeg

2017.05.02. 17:59

Beszéld meg a számítógépeddel

Ahogy gyorsul a világ, úgy szeretnénk mi is egyre több információhoz jutni. Nem kérdés, hogy azonnal. Ezért a telefonok, számítógépek már hang alapú keresésre is képesek, csak bemondjuk, mit keresünk, és a képernyőnkön a válasz. A Microsoft CORTANA nevű programja ennél többet is tud; már hangosan válaszol nekünk.

Mihály Szilvia

A Cortana rendszer egy valóságos digitális személyi asszisztens, mely Windows 10 hátterű operációs rendszereken érhető el, már magyar nyelven is.

Hasonlít az Apple Siri rendszerhez, ugyanúgy személyi asszisztensként működik.

A Cortana első használata előtt be kell jelentkezni a Microsoft fiókunkba, és meg kell adni néhány fontos információt magunkról, a hobbijainkról, érdeklődési köreinkről. Olyan, mint egy igazi titkárnő. Minél több információt tud rólunk, annál pontosabban tudja a kéréseinket teljesíteni.

A keresés funkció a számítógépen vagy telefonon tárolt fájlok mellett a Bing keresővel együttműködve az interneten is keresi a feltett kérdésre a választ.

A digitális személyi asszisztens folyamatosan ellát bennünket a legfrissebb, bennünket érdeklő hírekkel, felismeri az éppen játszott zenét; ha kell, ébreszt, vagy figyelmeztet a szobanövények meglocsolására, vagy egy megbeszélés időpontjára.

Ha hozzáférést biztosítunk az e-mailekhez, akkor értesít az azokban szereplő határidőkről is.

Képes akár egy repülő vagy buszjegy foglalást vagy egy fogorvosi időpontot olyan szinten nyomon követni, hogy a reptér, állomás, rendelő felé akár alternatív útvonalat is javasol a gyorsabb érkezéshez.

Ha kell, időjárás információkat vagy divat ötleteket ad, de bevásárló lista készítésben és jegyzetek rögzítésében is segít.

Figyelmeztet, ha lemerülőben van a telefonunk, ha szervízelni kell az autót, ha lejár egy személyi okmányunk, vagy ha egy új alkalmazás érhető el az érdeklődési körünkben

A Cortana rendszer teljesen átalakítja a hagyományos kereső funkciókat, már nem lesz szükség gépelési felületre, elég csak szólni a számítógéphez, telefonhoz, és az már végzi is a dolgát.

Ne lepődjünk meg, ha egyre több embert látunk a telefonjával, laptopjával beszélgetni, ez már a kézzelfogható jövő.

Ha szeretné kipróbálni a Microsoft személyi asszisztensét, jöjjön el az I. Mobil Járműipari és Logisztikai Szakkiállítás és Konferenciára, ahol az infokommunikációs szektorban lehetősége lesz a Cortana tesztelésére is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!