MOBIL Zalaegerszeg

2017.05.30. 14:08

Citylogisztika - Élhetőbb város, gazdasági növekedés

A citylogisztika a városi áruszállítás összehangolását jelenti a kereskedő és raktározást végző cégek együttműködésével.

Mihály Szilvia

Napjainkban egyre fontosabb, hogy a városok tehergépjármű-forgalmát csökkentsék, megelőzve a forgalmi dugókat, megkönnyítve, meggyorsítva a városlakók életét. Így kevesebb lesz a káros-anyag kibocsátás és csökken a baleseti lehetőségek esélye is.

De a városokban levő cégek, szolgáltatási központok és lakók számára egyre több áru érkezik nap mint nap, ezek szállítását mégis meg kell oldani. Egy belvárosi étterem részére is létfontosságú a minden nap frissen, hűtőkocsival szállított alapanyag, és egy átlagos család számára is meg kell oldani akár egy új kazán kiszállítását is.

Ehhez a teherforgalom és áruáramlás optimális összehangolására van szükség.

A city logisztikában részt vevők többnyire egy városhoz közeli logisztikai központot vesznek igénybe a nagyobb mennyiségű árukészlet raktározására, és innét szállítják be a szükséges mennyiséget a végcélhoz. Így kisebb járművekkel is megoldható a szállítmányozás, vagy egy nagyobb teherautóval, de több egymáshoz közel levő partnerhez lehet bizonyos termékeket egyszerre kiszállítani.

Fontos, hogy a city logisztikában részt vevő cégek a logisztikát és a szállítmányozást végző szereplőkkel szorosan együttműködve alakítsák ki a legoptimálisabb ütemtervet, hogy a lakossági és vállalati áruellátás gyors, hatékony és kielégítő legyen.

Egy jól kialakított lokális logisztikai lánc segíti a városi és agglomerációs területek gazdasági növekedését, javítja a városi területek megközelíthetőségét, és hozzájárul a teherforgalom csökkentésével a környezet javításához.

A Zalaegerszeg határában épülő új Logisztika és konténerterminál fontos tényezője lesz a zalai megyeszékhely áruellátásának is.

Az áruáramlatok szinkronizált lebonyolításához megfelelő szervezés és szaktudás szükséges, ehhez a jövőben egyre több logisztikai mérnökre és szakemberre lesz szükség.

Ha érdekli a modern logisztika és a jövőben várható fejlesztések, regisztráljon az ingyenesen látogatható I. Mobil Járműipari és Logisztikai Szakkiállítás és Konferenciára, hogy megismerje a szakma szereplőit és a képzésekben részt vevő oktatási intézeteket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!