MOBIL Zalaegerszeg

2017.05.04. 15:09

Digitalizáció a közlekedésben

Május 19-én teszik le annak a járműipari tesztpályának az alapkövét, amelynek köszönhetően Zalaegerszeg egy olyan digitális műhellyé válik, ahol megálmodják a modern közlekedését és megalkotják a jövő járműveit. A nemzetközi jelentőségű beruházás mérnökei és a járműipari fejlesztők ebben a megyében közösen tervezik meg a vezető nélküli okosautókat, a digitális rendszereket alkalmazó hatékony áruszállítást, valamint a biztonságosabb és élhetőbb okosvárost.

Munkatársunktól

A közlekedés és áruszállítás digitális átalakulása nemcsak a jövőről szól, hanem már a jelenről is, ahogyan a közlekedés információs forradalma nem kizárólag a nagy európai iparközpontokhoz kapcsolódik, hanem a kormányzati támogatásnak, az autógyártás nagyjainak és a kutatási intézményeknek, egyetemeknek köszönhetően már Zalaegerszeghez is.

Az egyre gyorsabb változás számtalan kérdés elé állít bennünket. A mesterséges intelligencia vajon milyen szerepet fog játszani a logisztikában? A digitalizált rendszerek biztonságosan oldják meg a feladataikat? Mi marad az ember szerepe a szállítmányozásban, hogyan változnak meg a szakemberek szerepei? Milyen haszna származik ebből a magyar és zalai vállalkozóknak, start-upoknak? A Mobil Járműipari és Logisztikai Szakkiállítás és Konferencia előadói ezekre a kérdésekre adnak választ 2017. június 1-én és 2-án Zalaegerszegen.

Összehangolt és biztonságos tömegközlekedés

A modern városközi közlekedésirányítás éppen úgy forradalmasítja a tömegközlekedést, mint az okosváros vezeték nélküli rendszerei: összehangolttá, ezáltal hatékonyabbá és a lakók számára pedig biztonságosabbá válik. A telepített helymeghatározó eszközök alkalmazásával, az állomások központjainak összevonásával valós időben tudják irányítani a buszok közlekedését. Például a kihasználtsági mutatók ismeretében a forgalomirányítás azonnal döntés hoz arról, hol kell pótló járatot indítania, vagy hová kell kisebb buszt küldenie.

Szállítmányozás – a digitális megoldások fő haszonélvezője

A digitális technológiák alkalmazása, az erőforrások hatékonyabbá tétele gazdasági növekedést eredményez. Gondoljunk csak a GPS navigációra, a valós idejű időjárás-jelentésre, vagy éppen az „okoskonténerek” alkalmazására.

Egy aktuális példa a hajók és a kikötők közti automatikus elektronikus adatcsere.  A jövőben a hajók előzetesen jelzik a kikötőknek, hogy éppen melyik, a fedélzetén levő konténerben mi található, a szenzorokkal felszerelt konténereket pedig nyomon követhetik az ideális szállítás érdekében. Zalaegerszeg gazdaságának igen csak sok köze van ehhez, ha a Adriai-tenger koperi kikötőjére gondolunk, amely közvetlen összeköttetésben lesz a város új logisztikai központjával.

Növekvő biztonság és csökkenő költségek a légiközlekedésben

Summásan úgy foglalható össze, hogy a repülés biztonsága is növekszik, a költségek pedig csökkenek, amennyiben ésszerűbb az útirány, kevesebb üzemanyag fogy és átgondoltabbá válik a földi karbantartás. A légitársaságok működését és ügyfélkezelését is teljesen átalakítja a digitális megoldások alkalmazása. Az utasok egyre inkább személyre szabott ajánlatokat és csomagokat kapnak. Sőt, rendelkezésre állnak majd olyan mobilalkalmazások is, amelyek az indulás előtt jelzik, hogy mennyi időbe telik, míg az utas a tartózkodási helyétől eljut a repülő fedélzetére. A valós idejű adatfeldolgozásnak köszönhetően tudni fog a repülőtérre vezető úton lévő akadályokról, a check-in pultnál álló sor hosszúságáról egészen a kijelölt kapuig tartó séta időtartamáról.

A digitalizáció a vasúti közlekedést is alapvetően átalakítja. Az emberek és áruk mozgatása egyre inkább hálózatokhoz fog kapcsolódni, fő előnye pedig az lesz, hogy zavarok és hibák előre jelezhetővé és így elkerülhetővé válnak. Az intelligens programok lehetővé teszik olyan alkalmazások kidolgozását, amelyek jelzik, hogy mikor kell meghatározott szerviz- vagy karbantartási munkákat elvégezni egy mozdonyon, vagy szerelvényen.

2017. június 1-jén és 2-án a zalaegerszegi Zalakerámia Sport- és Rendezvénycsarnokban várnak mindenkit, aki első kézből szeretne információhoz jutni a tesztpályával, a közlekedés digitális modernizációjával kapcsolatban. A rendezvény várja azokat is, akik részt akarnak vállalni a projektben, vagy határozott tervezői, kivitelezői vagy beszállítói szándékaik vannak a jármű-, vagy az infokommunikációs iparágakban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!