MOBIL Zalaegerszeg

2017.04.28. 14:26

Gördülő országút: kamionok a síneken

Érdekli a modern logisztika? Hallotta már ezeket a kifejezéseket: intermodális szállítmányozás, Ro-La, huckepack, Ro-Ro, short sea? Ismerje meg a legújabb szállítmányozási trendeket!

Mihály Szilvia

Az intermodális szállítmányozás több fuvarozási ág (közúti, vízi, vasúti) igénybevételét jelenti, miközben a felpakolt áru ugyanabban a konténerben vagy utánfutóban marad. Többnyire az elő és utófuvarozás történik közúton, a hosszabb távolságokat vízen vagy vasúton teszi meg az áru.

Ez egyrészt környezetbarát, másrészt gazdaságosabb megoldás a csak közúti fuvarozással szemben, a nemzetközi kereskedelemben gyakran alkalmazzák.

A közlekedési tudományok és a modern közlekedéstan kiemelten támogatja az áruszállítási technológiák korszerűsítését, a logisztikai cégek versenyképességük javítása érdekében gyakran alkalmazzák a nemzetközi kereskedelemben ezeket az árutovábbítási módokat.

A RO-La a német Rollande Landstrasse rövídítése, szó szerint gördülő országutat jelent.

Komplett teherautó szerelvények kerülnek egy speciális vasúti szerelvényre, mely szállító és kísérővagonokból áll. RO-La szerelvények fogadására alkalmas pályaudvaron történik a vasúti szállítóeszközre a fel-és lehajtás. Az utazás alatt a kamionvezetők pihenő vagy hálókocsiban töltik az idejüket.

A Huckepack szállítmányozás a Ro-La továbbfejlesztése. Ebben az esetben a sofőr és a kamion vontatórésze nem utazik a vonatszerelvényen, csak az áruszállító pótkocsi vagy konténer kerül rakodódaruk segítségével a vonatra, amit a célállomáson egy másik szállítójármű vár, ami továbbviszi a megrendelési helyszínre.

A Huckepack szállítmányozás nem igényel különleges vasúti szerelvényeket, egy átlagos teherszállító vonat elégséges a speciális Ro-La rendszerhez képest.

A Ro-Ro az angol roll on, roll off rövidítése. Ebben az esetben a teherszállító járművek hajókat vagy kompokat vesznek igénybe a kombinált fuvarozáshoz. Folyami és tengeri Ro-Ro szállítmányozás is létezik. A bepakolás gyors és egyszerű, hiszen a szállítójárművek saját kerekükön gurulnak fel a hajóra egy speciális rámpán, majd a célkikötőben ugyanígy gurulnak ki a hajóból a szárazföldre.

A short sea a rövidtávú (nem kontinensek közötti) hajóval történő tengeri szállítást jelenti. Többnyire gabona, acél, szén, olaj, só szállítmányozása történik ezen a módon.

Ha érdekli a modern logisztika, szeretne továbbtanulni a témában, vagy igénybe venné a hazai logisztikai cégek intermodális szállítmányozási módjait, látogasson el az I. MOBIL - Országos járműipari és logisztikai szakkiállítás és konferenciára, és ismerje meg személyesen a téma szakembereit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!