MOBIL Zalaegerszeg

2017.04.28. 17:42

Smart Egerszeg - Jövő-üzemmódba kapcsol a város

Ki gondolta volna évekkel, vagy évtizedekkel ezelőtt, hogy éppen az a magyar város lesz a jövő közlekedésfejlesztésének és járműipari újításainak egyik központja, amely mindig távol esett az ország főbb útvonalaitól? Zalaegerszeg a régióban betöltött szerepének újragondolása és tervezése után azonban mindez megváltozott. Olyan – Európában is egyedi – tesztpálya épül a zalai megyeszékhelyen, amely kulcsfontosságú pozíciót biztosít a városnak a járműgyártás és fejlesztés területén.

Munkatársunktól

A tesztpálya azonban sokkal több, mint egy ipari beruházás. A Zalaegerszegen folytatott kutatói és fejlesztői munka nagyban hozzájárul az új okosváros koncepció kialakításához. Nem túlzás azt állítani, hogy a város jövő-üzemmódba kapcsol, így érdemes lesz figyelni kell azokra az egerszegi mérnökökre, informatikusokra és vállalkozókra, akik megtervezik az intelligens hálózatokon alapuló, környezetvédelmi szempontokat is figyelembe vevő okosvárost és megalkotják - az új tesztpályán is kipróbálásra kerülő – vezető nélküli járműveket.

Okosváros – Smart City

Csakis úgy lehet a jövő technológiáit alkalmazó közlekedést elképzelni és a járműipari újításokról beszélni, ha megértjük milyennek kell lenni a modern városnak, a smart city-nek.

A okosváros célja a tudatosabb szervezettség, a rendelkezésre álló erőforrások okos kihasználása és végső soron a városlakók életminőségének védelme. Az energiahatékony, környezetbarát és biztonságos megoldásoknak köszönhetően az „intelligens város” koncepció hozzájárul, hogy lakóhelyünk fenntartható és élhető legyen.

Képzeljünk el egy olyan rendszert, amely folyamatosan gyűjti az adatokat és azok alapján kezeli és irányítja a közüzemi szolgáltatásokat! Például, a közlekedés esetében egy olyan rendszert, amely az internetre kapcsolódó szenzorokat és eszközöket jelent és amelyek folyamatosan figyelik a forgalom sűrűségét, a baleseti gócpontokat, vagy az esetleges vészhelyzeteket és ezek alapján önműködően irányítják a város közlekedési lámpáit - mindezt pedig emberi beavatkozás nélkül.

Mi köze ennek Zalaegerszeghez?

Mindehhez persze olyan helyszínekre van szükség, ahol rendelkezésre áll a szakmai és tudástőke, megvan a részvételi szándék és elkötelezettség a vállalkozók részéről, illetve adott a politikai vezetés támogató szándéka is.

A jövő megoldásainak a kutatása, az új technológiákkal való kísérletezés és megvalósításuk már nemcsak a távoli japán mérnökök laborjaiban, vagy a kaliforniai Szilícium-völgy irodáiban folyik, hanem éppen itt, ahol mi élünk. Digitális és technikai forradalom zajlik a szemünk előtt, szinte már követhetetlen sebességben, és Zalaegerszeg éppen úgy részesévé, alakítójává válik ennek a fejlődésnek és értékteremtő változásnak. Az egykor távolinak tűnő, tudományos és technikai dokumentumfilmek valósága a Zala megyei székhelyen elevenedik meg és válik valósággá.

Zalaegerszeg városvezetése elkötelezte magát, hogy újrafogalmazza a gazdasági, társadalmi és környezetvédelmi célokat: a város amellett, hogy elindul a változás útján, maga is alakítójává válik a modernizációnak. Ennek egyik és első nagyobb lépése lesz az a tesztpálya, ahol az autógyártók megtervezhetik és kipróbálhatják az okosváros útjain közlekedő közlekedési eszközöket.

Újszerű helyzet és igények, amelyekre éppen itt adják majd az újszerű válaszokat. Hogy milyen lesz az okosváros, vagy az autonóm, vezető nélküli autó? Zalaegerszegen biztosan elsőként lehet majd látni és részesévé válni.

A június 1-én és 2-án kerül megrendezésre a zalai megyeszékhelyen a Mobil Járműipari és Logisztikai Szakkiállítás, Konferencia. A rendezők várnak mindenkit, akit érdekel, hogyan válik tervből valósággá az intelligens város és azokat is, akik tudni szeretnék, miként vehetnek részt a projektben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!