MOBIL Zalaegerszeg

2017.05.03. 16:06

Utak, hálózatok, kapcsolatok - Hogy kerül Zalaegerszeg a térkép közepére?

Ha úgy kicsinyítjük vagy lapozzuk Európa térképünket, hogy Zalaegerszeg essen a középső részre, láthatjuk, hogy viszonylag közel található nem csak a nemzetközi sármelléki repülőtér, de Budapest és a szlovén, horvát valamint olasz tengeri kikötők is.

Mihály Szilvia

Ha a modern közlekedésről beszélünk, akkor nem csak a biztonságos, energia-hatékony és kényelmes úthálózatokra kell gondolnunk, hanem az utakat lefedő informatikai és digitális rendszerekre is.

A Balatonszentgyörgy és Zalaegerszeg között épülő új gyorsforgalmi út, az R76-os okos útként készül majd el. Már a műszaki paraméterek felállításánál fontos, hogy a kivitelező cég szorosan együtt dolgozzon közlekedésbiztonsági és informatikai partnerekkel valamint a járműgyártókkal is.

Az R76-os út az elképzelések szerint kommunikálni fog az autókkal, így a közlekedési lámpák és a világítás is az éppen aktuális forgalmi igények szerint működik majd.

Nem lesz szükséges azonnali emberi beavatkozásra egy-egy forgalmi fennakadásnál vagy balesetnél, az intelligens szoftverek átlátják, felügyelik és megoldják az aktuális forgalmi szituációkat. Ehhez egy olyan előtervező és a rendszert felügyelő szakmai csoportra van szükség, aki folyamatosan képes majd frissíteni ezeket a szoftvereket. Az úthálózaton kívül a kommunikációs csatornáknak is tökéletesen kell működni, hiszen egy balesetnél azonnali értesítés fut be a rendszertől a rendőrséghez, mentőkhöz, tűzoltókhoz is.

A tervek szerint Zalaegerszeg lesz a legújabb generációs távközlési hálózat, az 5 G hálózat első magyarországi helyszíne is.

Az okos utak és hálózatok fejlesztésében Európai szinten is kiemelt szerepe lesz a Zalaegerszegen épülő járműipari tesztpályának, ahol 2018 végére már különleges útviszonyokat és egy intelligens várost szimuláló résszel is elkészülnek a beruházók.

A Járműgyártók Európai Szövetsége mellett már több mint húsz céggel kötött stratégiai megállapodást a pálya használatáról a magyar kormány. A cégek között járműgyártók, telekommunikációs vállalatok, közlekedésbiztonság-technikai cégek és alkatrész beszállítók találhatók.

A 40 milliárd forintos tesztpálya a gyakorlati helyzetek mellett laboratóriumi és elméleti próbákat is el tud végezni, ezáltal Zalaegerszeg az autógyártók nemzetközi térképének egyik fő szereplője lesz.

A tervezett új R76-os gyorsforgalmi utat 2017. őszén kezdik el építeni. A 165 milliárd Ft-os beruházással a zalai megyeszékhely még közelebb kerül a fővároshoz; legalábbis időben.

Ha az okos utak, hálózatok és a zalaegerszegi tesztpálya üzemeltetése érdekli, jöjjön el, és találkozzon a projekt szereplőivel az I. Mobil Járműipari és Logisztikai Szakkiállításon és Konferencián!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!