Nagykanizsa

2009.03.25. 03:29

Kétszer több jelentkező

Nagykanizsa - Idén is kevésnek bizonyult az Egyesített Bölcsőde rendelkezésére álló 210 férőhely, sokkal több gyereket szeretnének beíratni a kanizsai szülők a három intézménybe.

Szalabán Attila

Mint azt Körmendi Viktóriától, az Egyesített Bölcsőde vezetőjétől megtudtuk, a három tagintézménnyel rendelkező komplexumba jelenleg járó gyerekek közül 110-en maradnak a következő pedagógiai évben is. Könnyű kiszámolni tehát: hivatalosan 100 férőhely szabadul fel szeptembertől. Valamivel több, mint kétszer ennyi, 222 gyermek jelentkezett ezekre a helyekre.

- Az biztos, hogy intézményeink kihasználtsága ezentúl sem lépheti túl a 130 százalékot, melyet eddig hallgatólagosan tűrt a kanizsai önkormányzat - magyarázta Körmendi Viktória. - Ezt persze a valóságban soha nem értük el, a férőhelyeink tényleges kihasználtsága 105 százalék körül mozgott a múltban. Szinte mindig akadnak ugyanis olyanok, akik jelentkeznek ugyan, ám később valamilyen okból lemorzsolódnak, és nem veszik igénybe a bölcsődei ellátást. Azt egyelőre nem lehet megmondani, hogy szeptemberben pontosan hányan jelentkeznek majd három tagintézményünkben.

Dacára a számos helyen elérhető tájékoztatóknak, és az intézmények által közzétett információknak, sokan még mindig nincsenek tisztában azzal, hogy 10 ezernél több lakossal büszkélkedő városokban a bölcsőde talán a legköltségesebb kötelező önkormányzati közszolgáltatás, melyet 20 hetestől a 3 éves korig minden gyermek jogosult igénybe venni, akinek a szülője otthon nem tudja megoldani a nevelését, gondozását. Napjainkban ez a kérdés leginkább a munka miatt merül fel a családokban - elvégre a gyes jelenlegi összege olyan alacsony, hogy egyáltalán nem ösztönzi a gyakran anyagi gondokkal küzdő édesanyákat az otthon maradásra, még akkor sem, ha a gyereknek sokkal jobb lenne a szülőjével. Emiatt aztán még arra is akad példa, hogy néhányan megpróbálnak visszaélni a lehetőségekkel.

- Bölcsődéinkben kizárólag felsőfokú szakképesítéssel rendelkező szakemberek végzik a nevelő-gondozó munkát - tette hozzá Körmendi Viktória. - Biztos napirend keretében spontán kezdeményezésekkel fejlesztjük a gyermekeket, akik többek között ábrázolásokkal, alkotótevékenységekkel, gyurmázással foglalkoznak napközben. Minderről három havonta írásban beszámolunk a szülőknek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!