Nagykanizsa

2014.01.27. 16:15

Jegyzői felügyeletről és panel programról

Nagykanizsa - A társasházak törvényességi felügyeletéről, valamint a panel program feltételeiről is tájékoztatást kaptak hétfőn a társasházak képviselői a Zöld Szempont Tanácsadó Irodában.

Pásztor András

Elsőként dr. Borka Beáta, a polgármesteri hivatal közigazgatási csoportjának vezetője adott tájékoztatást arról, hogy a jogszabályok értelmében február elsejétől a település jegyzője felügyeli a társasházak törvényes működését. A csoportvezető hangsúlyozta: mivel Kanizsán közel 500 társasházi közösség működik, ezért csak lakossági jelzés alapján, s csak a bejelentés témakörében vizsgálják a társasházak törvényes működését. Ha a jegyző szabálytalanságot tár fel, először felszólítja a társasházat annak megszüntetésére, de ha ez nem történik meg akár bírósághoz is fordulhat a jegyző.

A hőkamerás felvétel azt mutatja, hogy az épület mely részein szökik el a hő, hol lenne szükség szigetelésre. Fotó: Szakony Attila

A panel program harmadik szériájának pályázati feltételeiről Varga Zoltán szakértő adott felvilágosítást. Mint azt elmondta: a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 2014-2020 közötti időszakban 380 ezer panellakás energetikai korszerűsítésére tűzte ki célul, melyhez több milliárd forint áll rendelkezésre. A szakember felhívta a társasházi közös képviselők figyelmét arra is, hogy ez év február 14-től nyílik meg, így aki támogatást szeretne, annak sietnie kell.

Varga Zoltán hangsúlyozta: az épületek hőszigetelésével, a nyílászárók és a kazánok cseréjével akár 50-55 százalékos energiamegtakarítás is realizálható a társasházak esetében. A beruházásokhoz az állam általában 40 százalékos támogatást szokott biztosítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!