Nagykanizsa

2014.09.10. 13:20

Borús időben is nézhető a Naprendszer működése

Nagykanizsa - A Nagykanizsai Amatőrcsillagász Egyesület (NAE), illetve annak alapító elnöke, Vilmos Mihály új környezetismeret-kiegészítő programot dolgozott ki a város diákjai számára.

Horváth-Balogh Attila

Az úgynevezett proto-planetárium program a borult égbolt problematikáját szándékozik megoldani és ezáltal előre tervezhetővé, illetve ismételhetővé tenni az iskolai rendhagyó környezetismeret-, valamint földrajz- és fizikaórák szervezését.

- Előre bocsátanám, a nagykanizsai csillagda, mai nevén Canis Maior Csillagvizsgáló 1982 óta tart az érdeklődők számára csillagászati és távcsöves bemutatókat - mondta Vilmos Mihály. - Azonban a város fejlődése jelentős fényszennyeződéssel járt az elmúlt évtizedekben, emiatt az éjszakai csillagos égbolt bemutatása egyre szűkült. Ezért építette meg a NAE saját erőből a Becsehely-kishegyi Canis Minor csillagvizsgálót. A városi csillagda pedig átalakult a nappali csillag bemutatására, amihez speciális naptávcsövet építettünk az eredeti tükrös távcsövünk mellé. Ezzel a műszerrel belelátunk egy kicsit a Nap belső életébe, a napfizika világába. Az égbolt vizsgálata azonban mindig is függött az időjárás változásaitól és megfigyeléseket, illetve bemutatókat előre megtervezni ebből fakadóan szinte lehetetlen. Ennek a kiküszöbölésére találtam ki a PPP-t, tehát a proto-planetárium programot.

Vilmos Mihály elárulta: az oktatási anyagnak azért proto-planetárium a neve, mert ugyan nincs benne szupermodern gyári planetárium-gépezet, de a kezdeti, kísérleti állapotra utaló szó jól jelzi a szándékunkat. A planetárium kifejezés jelentése ugyanis az égbolt színháza , melyben egy kupolafelületre vetítik a csillagos égboltra megtévesztően hasonlító látványképet. A "proto" kifejezés pedig magyarul azt jelenti: elő -, tehát a proto-planetárium olyan dolog, ami a klasszikus planetáriumi show-műsor őse, előváltozata. A csillagász szakember azért, hogy a gyerekek könnyen megértsék a Naprendszer működését és benne Földünk helyét, különböző egyszerű, ámde látványos demonstrációs eszközt készített, melyek segítségével a legkisebbek is megismerhetik azt a világot, amivel csak az asztronauták találkoznak.

- Azt gondolom, ez a módszer Magyarországon még egyedülálló - jelentette ki. A foglalkozások alkalmával a hallgatósággal együtt építőkockaszerűen megtervezzük, előre elkészített szimbólumokkal felépítjük a horizontunkon és az égbolton lejátszódó aktuális jelenségeket és a korosztály nyelvére lefordítva megbeszéljük a látvány valós okát.

Vilmos Mihály kérdésünkre azt mondta: azért is szerencsés választás az iskolák számára a program, mert a tanárok akkor is elhozhatják rá a diákokat, amikor rossz az idő és szabadtéri programokat úgysem tudnak szervezni. Ennek jegyében várják az intézmények megkeresését, előzetes egyeztetés után a hét bármely napján tudnak fogadni csoportokat. Mivel az egyesület nonprofit szervezet, az előadások ingyenesek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!