Nagykanizsa

2014.10.19. 08:45

Építik a horvát kapcsolatot a piaristák

Nagykanizsa - A zadari iskolában járt a Piarista Általános Iskola, Gimnázium, Diákotthon és Boldog Donáti Celesztina Óvoda küldöttsége.

Horváth-Balogh Attila

Nyeste Pál, a kanizsai egyházi fenntartású oktatási intézmény igazgatója előrebocsátotta: zadari kapcsolatuk tavaly áprilisban vette kezdetét. – Már előző év őszén kutattunk egy lehetséges horvátországi partnerintézmény után, így került képbe a katolikus fenntartású zadari humán gimnázium – idézte fel. – A testvériskolai együttműködési állapodást júniusban írtuk alá a zadari iskola igazgatójával. Ennek tartalma szerint évente találkoznak egymással a két intézmény pedagógusai, illetve diákjai.

A gyerekek horvát táncokkal is megismerkedtek az út során. Fotó: Nyeste Pál

Nyeste Pál elárulta: most 15 diák és 2 tanár töltött el egy hetet Zadarban. A gyerekek horvát tanulótársaikkal közösen többek közt horvát-magyar szótárt készítettek, a horvát diákoknak magyarul, a magyaroknak pedig horvátul kellett beszélniük egy-egy szituációs gyakorlat során.

– A mieink megismerték az ősi horvát írásmódot, a glagolitát, s amikor már tudták az ábécét, glagolita betűkkel kellett leírniuk a nevüket – magyarázta az igazgató atya, aki hozzátette, a kanizsai gyerekek maszkokat is készítettek, amihez kapcsolódóan drámapedagógiai foglalkozásokra került sor. A programok sorában egy ökofaluba és karmelita lelkigyakorlatos házba is ellátogatott a csapat. És természetesen, jutott idő fürdésre is a tenger akkor még 22 fokos vizében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!