Nagykanizsa

2017.04.27. 11:17

A környezettudatosság jegyében telik a hét a kanizsai szakképző iskolában

A környezettudatosság, a fenntarthatóság jegyében telik az egész hét a Nagykanizsai Szakképzési Centrum Zsigmondy-tagintézményében. Az előadások mellett csütörtökön az általános iskolások kémiaversenyét rendezték.

Pásztor András

A témahét keretében az iskola diákjai megismerkedtek többek között a hulladék szelektálásának módjával, a tiszta ivóvíz előállításával, előadást hallgattak az ásványvizek és gyógyvizek kialakulásáról, de hulladékok felhasználásával különféle alkotásokat is készítettek a fiatalok.

– A témahét keretében az általános iskolás korosztályt is szerettük volna megszólítani, ezért időzítettük mostanra az évtizedes hagyományokkal bíró a Winkler Lajos Kémiaversenyt – mondta Miksó Ágnes szervező, aki kissé szomorúan konstatálta, hogy a versenyre mindösszesen két általános iskola küldött diákokat. – Sajnos, a kémia még mindig mumustantárgy, de mi nem adjuk fel.

Némethné Gecse Orsolya éppen Somogyi Máténál, a verseny későbbi győztesénél ellenőrzi a kísérlet pontosságát
Fotó: Szakony Attila

A kémiaversenyen a diákok először egy tesztlapot töltöttek ki, melynek során számításos feladatokat is végeztek. Ezt követően egy kísérletet hajtottak végre, ami a gázfejlődés reakcióját mutatta be.

A kémiaversenyt végül a Somogyi Máté (Hevesi-iskola) nyerte meg, megelőzve a iskolatársát, Dencs Laurát. A dobogó harmadik fokára Halász Tamás (Piarista-iskola) állhatott.

A kanizsai szakképző iskolában mára is marad program, a délelőtt során vidám diáknapot tartanak az intézményben. Az Erdész utcai telephelyen ugyanakkor egy régi hagyomány elevenítenek fel, a végzős fluidum (kőolaj és földgáz) kitermelő technikusok gyűrűavató ünnepségére kerül sor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!