Nagykanizsa

2016.09.20. 14:25

A magyarok a legkövérebbek Európában - mit tehetünk ellene?

Nagykanizsa – Bringásreggelivel, velocipéd- és segwaybemutatóval készültek kedden az autómentes napra a belvárosban, ahová kora délutánra a „Fuss magadért egy kört!” mottójú országos váltó is beérkezett.

Pásztor András

Sajnos, az autómentes nap tegnapi programjait nem igazán hirdették meg a városban, ezért is fordulhatott elő, hogy a reggeli csúcsforgalomban a gépkocsival közlekedők meglepetten észlelték, hogy a Fő útról nem lehetett az Erzsébet tér irányába kanyarodni.

A kerékpárral vagy gyalogosan érkezőket viszont friss pogácsa várta a világháborús emlékműnél.

 

– Én minden nap kerékpárral közlekedek, sőt olykor a triatlon versenyekre is azzal megyek – árulta el Korcsmárosné Vig Rozália, akiről első ránézésre is látszott, hogy tökéletesen fitt és egészséges.

A fittség és az egészség a nap hátralévő részében is fontos szerepet játszott, délután ugyanis a „Fuss magadért egy kört!" elnevezésű országos váltó is megérkezett az Erzsébet térre, ahol Dénes Sándor polgármester Kovács Koko Istvánnal várta a kis csapatot.

– A váltó tagjai azt vállalták, hogy 16 nap alatt 1600 kilométert futnak, hogy felhívják a lakosság figyelmát az egészséges étkezés és a rendszeres testmozgás fontosságára – hangsúlyozta Gui Angéla, a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet képviselője, aki hozzátette: az uniós országok közt a magyarok a lekövérebbek.

Egy halvány reménysugár ugyanakkor megcsillant, legalábbis Kanizsa vonatkozásában, ugyanis mint kiderült: az elmúlt esztendőkben a dél-zalai városban csökkent leginkább az elhízott gyermekek száma.

– Ez jó kiindulási alap lehet, az önkormányzat számos fejlesztést – műfüves focipályák, kerékpárutak építése – hajtott végre azért, hogy biztosítsa a fiatalok számára a testmozgás lehetőségét – fogalmazott Dénes Sándor polgármester, aki kiemelte: az egészséges ivóvíz terén is kiemelkedik Kanizsa az országos átlagból. Dénes Sándor két vállalást is tett, polgármesterként újabb kerékpárutakat, magánemberként a fehér kenyér elhagyását ígérte meg. A stafétát eztután Lubics Szilvia ultramaraton futó vette át, aki Csurgóra indult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!