2017.02.09. 15:42
A stafírunghoz készült
Nagykanizsa – Miközben az asszonyok ujjai közül finom pihék hullottak az asztalra, a férfiak egy-egy jó kancsó vörös-, illetve fehérbor mellett kártyázással múlatták az időt.
A régi paraszti hagyományt, a tollfosztást elevenítették fel csütörtökön a VOKE Kodály Zoltán Művelődési Házban a Mamik Hagyományőrző Dalkör, illetve az Eszteregnyei Őszirózsa Dalkör tagjai.
Képünkön az Eszteregnyei Őszirózsa Dalkör vezetője, Bogatin Sándor jóféle bort tölt a tollfosztó asszonyok poharaiba
Fotó: Szakony Attila
– Azért vetődött fel a tollfosztás ötlete, mert szinte kivétel nélkül falun nőttünk fel és szívesen emlékszünk vissza azokra az estékre, amikor akár éjfélig is dolgoztunk mulatozva – bocsátotta előre Gál Ferencné, a 14 tagot számláló Mamik Dalkör vezetője.
– A tollfosztásra általában lakodalmak után került sor, amikor az új asszony stafírungjához készítettük az alapanyagot. A lagziból maradt ennivaló, pogácsa, bor, amit munka közben elfogyasztottunk, így igazából nem kerültünk a gazdának pluszpénzébe sem.