Nagykanizsa

2015.09.28. 15:02

A szív- és érrendszeri problémákra hívták fel a figyelmet a kanizsai fiataloknak

Nagykanizsa – Több száz óvodás, illetve kisiskolás vett részt hétfőn azokon a prevenciós célú programokon, amelyeket a szív világnapjához kapcsolódva tartottak a HSMK-ban.

Pásztor András

A nagykanizsai székhelyű Szívbetegekért Egyesület hetedik alkalommal szervezett egész napos programot a fiatalok számára, ugyanis a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzése kiemelt feladata a civil szervezetnek.

A kiskanizsai iskola diákjai – többek közt a képen látható Markó Léna, Balogh Nóra, Kolarics Natasa, Bécsi Kitti, Havas Virág és Tóth Dorina – a jelek szerint nagyon szeretik az almát (Fotó: Szakony Attila)

– Délelőtt a város óvodáiból, délután pedig az általános iskolákból érkeztek gyerekek, akik könnyed, játékos formában kaptak információt az egészséges életmódról – mondta Hegedűs Györgyné, az egyesület elnöke, s hozzátette: a fiatalok zöldséget, gyümölcsöt, mézet, kecsketejből készült termékeket kóstolhattak, ismerkedhettek a gyógynövényekkel, de akár vérnyomás-, vércukor- és koleszterinmérésen is részt vehettek. Némi mozgásra is volt lehetőség, ezúttal a birkózás alapfogásait sajátíthatták el.

A rendezvényt Dénes Sándor polgármester is támogatta saját keretéből több mint 200 ezer forinttal.

– Elsősorban a fiataloknak hirdettük meg a programot, hiszen a prevenciót nem lehet elég korán elkezdeni – hangsúlyozta dr. Matoltsy András, a kanizsai kórház kardiológiai osztályának főorvosa. – A szív- és érrendszeri megbetegedések roppant alattomosak, hiszen a tünetek akár évtizedekig is lappanghatnak, s hirtelen nagyon súlyos kórképek – szívinfarktus, agyi infarktus – alakulhatnak ki. Magyarországon ma minden második haláleset ennek a betegségnek tudható be, ezért nagyon fontos, hogy felhívjuk a figyelmet a rendszeres mozgásra, a diéta fontosságára és a dohányzás ártalmaira.

A rendszeres testmozgás, a zöldség- és gyümölcsfogyasztás mellett a szűrések is segíthetnek a megelőzésben, éppen ezért a háziorvosokra is fontos feladat hárul e téren.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!