Nagykanizsa

2017.02.16. 13:59

A város idei büdzséje a DK szerint aggályos

Nagykanizsa – A közgyűlés múlt héten elfogadta a város ez évi költségvetését, ami azonban a működési tartalékok feléléséről szól – közölte csütörtökön tájékoztatóján Horváth Jácint.

Szabó Zsófia

A Demokratikus Koalíció önkormányzati képviselője előrebocsájtotta: ugyan Nagykanizsa idei költségvetését minden idők legjobb büdzséjének tartja a városatyák egy része, ám Horváth Jácint szerint ebben az évben jóval többet fognak költeni, mint amennyi a bevétel.

– Ez utóbbi esetében is aggasztó jelek mutatkoznak már most, főként az iparűzési adó bevételeinek terén – jelezte a DK képviselője. – 2015-ben mindez közel négymilliárd forint volt, tavaly már alig haladta meg a három milliárdot. Idén is ennyit várunk – mondta Horváth Jácint, aki hozzátette: a városban működő vállalkozások nyeresége huszonöt százalékkal esett vissza, így az adóbevétel is arányosan csökkent. A jövőbeni kilátások sem jobbak, mivel jövőre további adóbevétel csökkenés várható, ami a képviselő szerint mutatja, a helyi vállalkozásoknak rosszabbul megy, mint két éve.

– A másik aggasztó jel – folytatta – a működési költségvetés több, mint 2.6 milliárd forintos hiánya. Az előző években ez nulla forint volt, de a város működésre idén többet költ.

A képviselő leszögezte: minderre most még van forrás, egyrészt a tavalyi maradvány, másrészt a lekötött kétmilliárd forint. Ám ezt még ebben az évben feléli a város, jövőre alig marad működési tartalék. A betervezett fejlesztési tartalékok pedig csak bizonyos projektekre használhatóak fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!