Nagykanizsa

2017.07.13. 13:16

Az íjászat az ősi zsákmányszerzést idézi

Vadászíjászat, vagy íjas vadászat? Ugye, első hallásra is érzékelhető különbség a kettő között? Pedig rokon sportágakról beszélünk, amit az USA-ban fél magyarországnyi ember űz - hazánkban azonban még kevesek szenvedélye.

Horváth-Balogh Attila

Ezen kevesek közé tartozik Kreiner Roland nagykanizsai erdész szakember, vadász, aki több, mint 7 éve ismerkedett meg a vadászíjászattal, két barátja, Bali Péter és Hadnagy Gábor révén. Ez a "főprofilja", de néha-néha belekóstol az íjas vadászatba is - amiről laikus el sem tudja képzelni, hogy mennyire nehéz benne sikert elérni. És azt is kevesen tudják, hogy bizony, utóbbi űzéséhez ugyanúgy engedélyek szükségesek, mint a lőfegyveres vadászathoz.

- A vadászíjászat és az íjas vadászat részben összefügg, részben eltér egymástól -bocsátotta előre Kreiner Roland. A vadászíjászat - amit a köznyelv 3 D-s íjászatként ismer - kifejezetten sporttevékenység, amely kapcsán különböző versenyeket is rendeznek. Ezeken az íjászversenyeken vadászati körülményeket imitálva az íjászok ismeretlen távolságról, terepi körülmények között adnak le célzott lövést három dimenziós állat-alakokra. Ezzel szemben az íjas vadászat zsákmányszerző tevékenység. Én főleg az előbbit művelem, de néha-néha belekóstolok az íjas vadászatba is.

Célra tartás. Egy gyakorlott  íjásznak nem kihívás 20 méterről eltalálni egy 10 forintos érmét sem Fotó: Kreiner Roland

Kreiner Roland hozzátette: a magyar törvények lehetővé teszik az íjas vadászatot, nyilván, megfelelő keretek közt. Az állami vadászvizsga mellé le kell tenni egy kiegészítő vizsgát, s csak aztán lehet íjjal menni a zsákmányra, természetesen érvényes vadászjegy birtokában.

Többféle íj van forgalomban, a szakember a korszerű, összetett íjra esküszik.

- A csigás íj nagyon precíz, irányzékkal ellátható szerkezet, képes nagy pontossággal célba juttatni a nyílvesszőt. Erejét jól szemlélteti, hogy a megfelelő szögben kilőtt nyílvessző akár 400 méteres távolságra is elrepül -  magyarázta. - A biztos sikerhez azonban ennél sokkal jobban, nagyjából 20-30 méterre meg kell közelíteni az állatot, ez az a távolság, amelyről nagy biztonsággal lehet halálos lövést leadni. (Egy gyakorlott  íjásznak amúgy nem kihívás 20 méterről eltalálni egy 10 forintos érmét...) Ugyanis a vad sokszor meghallja a nyílvessző suhogását és nagyobb távolságról leadott lövés esetén reális a veszélye, hogy a lövés pillanatában megmozdul, s csak sebzés történik - úgy vélem ez nem lehet cél, vadászati szempontból pedig kifejezetten etikátlan. Aki ismeri az erdőt, a vadat, az tudja, hogy egy vaddisznóhoz, vagy akár egy őzhöz eleve nagyon nehéz ennyire közel kerülni, hiszen minden idegszálukkal a környezetükre koncentrálnak és a legkisebb mozgást, zörejt észreveszik. Ráadásul igencsak jó széljárásnak kell lenni ahhoz, hogy ne fogjanak szagot. Hiába cserkeljük be szembeszéllel, ekkora távolságnál már elég egy kis fuvallat, ami elviszi a szagunkat és a zsákmány már el is tűnik a fák között...

Azt is jelezte, ma már kiváló álcaruhák segítik az íjas vadászokat.

- Míg hazánkban a vadászruházat hagyományos színe a sötétzöld, addig az íjjal vadászók a terepmintás ruházatot használják, de ebből sem a közismert katonait, hanem az úgynevezett 3 D-mintájút - magyarázta Kreiner Roland. - Ha ebben megmozdul a vadász, azt a vad úgy érzékeli, mintha a szél egy bokor ágait lengetné csak, tehát az ember észrevétlen tud maradni, ami - mint arra már utaltam -nagyon fontos.

Azt is megtudtuk, a legújabb fejlesztésű összetett íjakat és kiegészítőiket Magyarországon nehezebb beszerezni. Az Egyesült Államok a gyártás „fellegvára”, hiszen ott csaknem 5 milliós íjas vadász tábor van, onnét lehet sokszor eléggé bonyolultan hozzájutni a legjobb dolgokhoz.

- Az én íjamat annak idején például előbb Hollandiába hozták be, onnét jutott el Olaszországba, aztán pedig Ausztriába és én ott tudtam hozzájutni - árulta el. - Sajnos, Magyarországon még kevesen vadásznak íjjal, ezért a kínálat meglehetősen szegényes.

Azt is elmondta, hogy íjjal ejtett már el többféle vadat, legutóbb például egy süldő malacot kapott nyílvégre.

Az elejtett vaddisznó süldő és Kreiner Roland csigás íja
Fotó: Kreiner Roland

- Sajnos azonban idő híján csak nagyon ritkán tudom űzni ezt a vadászati módot, ugyanis a klasszikus, lőfegyveres vadászathoz képest az íjas vadászathoz lényegesen több időre van szükség. - Persze, lehet növelni a hatékonyságot mindenféle kiegészítő berendezéssel, például távmérővel, elektronikus célzóberendezéssel, de én ilyeneket elvből nem használok, mert azt gondolom, ezekkel pont az íjas vadászat lényege veszik el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!