Nagykanizsa

2015.02.22. 08:55

Bandázás a busókkal - A Kőrösi-iskola diákjai élvezték a kirándulást

Nagykanizsa - A Kőrösi-iskola 6. évfolyamos diákjai minden esztendőben megtekintik a mohácsi busójárást. Idén élményeikről is beszámoltak.

Pásztor András

Mint azt írták: a kirándulást megelőző napokban az időjárás miatt aggódtak, de szerencsére február 15-én ragyogó napsütésre ébredtek.

A csapat a cél felé haladva az 1526-os mohácsi csatáról, a török hódoltságról és a busójárás eredetéről is érdekes tudnivalókkal gyarapodott.

A kanizsai gyerekek közös fotót is készítettek a busókkal. Fotó: Kőrösi-iskola

– Odaérkezvén már hatalmas volt a tömeg, rengetegen sétáltak az árusokkal bővelkedő utcákon – írták a gyerekek. – Több helyen a Duna-part felé hangos kereplőkkel, kolompokkal igyekvő, félelmetes álarcot viselő busók, boszorkányok, sokác-lányok, maskarások ejtettek ámulatba bennünket. A Sokác-révben aztán láttuk a régi hagyományt felelevenítő, túlsó partról csónakkal átkelő busókat is. A busók fából faragott kerepelőkkel riogattak bennünket, meghúzogatták a hajunkat, főleg a lányokét. A szemünkbe húzogatták a sapkánkat, lisztet, tollat, faforgácsot szórtak ránk, de adtak cukorkát is. Amikor a telet jelképező koporsót a Duna hullámaira bízták a busók, mi is ujjongtunk velük együtt.

A több tízezres tömeggel együtt a kanizsai diákok is végignézték a telet, a hideget, a fagyot és a betegséget megszemélyesítő kiszebáb máglyán való elégetését, ami feledhetetlen élmény volt számukra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!