Nagykanizsa

2016.04.29. 16:54

Bethlen István is szobrot kapott a főtéren - Dr. Kulcsár Gyula biokémikus lett idén Nagykanizsa díszpolgára

Nagykanizsa – A csütörtöki P-napot követően pénteken ténylegesen is kezdetét vette a városi ünnep, mely során felavatták Bethlen István egykori miniszterelnök bronzszobrát. Az ünnepi közgyűlésen pedig elismeréseket vettek át azok, akik az elmúlt időszakban sokat tettek Nagykanizsáért.

Pásztor András

A város történetében is mérföldkőnek számító esemény részesei lehettek pénteken azok, akik jelen voltak gróf Bethlen István országépítő miniszterelnök és egykori kanizsai országgyűlési képviselő bronzszobrának avatásán. – E szobor számunkra jelkép és szimbólum, emellett a jövőbe tekintő optimizmusunk és hitünk megtestesítője is, amely reprezentálja városunk és a térség közösségének az elmúlt években megvalósult álmait, így valóban minket, a mi közös munkákat formálja alkotássá – fogalmazott a szobor avatásán Dénes Sándor polgármester, aki hangsúlyozta: az egykori államfő kivételes vezető volt, hiszen egy évtized alatt sikerült konszolidálnia az országot a Trianont követő lelki és gazdasági trauma után.



– Bethlen István szobra a lehető legméltóbb helyre került az Erzsébet téren, a város szívében – fogalmazott Cseresnyés Péter államtitkár, Kanizsa parlamenti képviselője. – Ez az alkotás Nagykanizsa megújulásának és fejlődésének akár a jelképe is lehet, hiszen azt üzeni mindannyiunknak, hogy érdemes vállalni a munkát, a feladatot, érdemes dolgozni egy közösség előbbre jutásáért, mert a közös akaratnak, a közösen vállalt építő munkának mindig megvan az eredménye.

– A kanizsaiak ezzel a szép szoborral viszonozzák Bethlen István helyiek iránt érzett szeretetét és ragaszkodását – mondta Kövér László, a parlament elnöke, aki szerint az egykori miniszterelnök vezetésével és iránymutatásával sikerült kilábalnia Magyarországnak az első világháborút követő gazdasági és lelki traumából. – Bethlen bebizonyította a világnak, hogy a magyar társadalom kitartó munkája és áldozata révén a lehetetlen is sikerül. Mindez a mában is érvényes – fogalmazott a házelnök.

A Gera Katalin kaposvári szobrászművész által készített egész alakos bronzszobor leleplezése után dr. Bethlen István, a Páneurópai Unió korábbi elnöke mondott köszönetet a városnak a szobor felállításáért, illetve ama bethleni gondolat megőrzéséért, felemeléséért, amely a közösség összefogásának erejében, sikerében bízik. Az ünnepi eseményen jelen volt  dr. Pál Attila, a megyegyűlés elnöke és Vigh László országgyűlési képviselő is.

Kitüntetettek és kitüntetők (b-j), álló sor: Kékesi Jenő, dr. Matoltsy András, Kassai Zoltán, Melega István, Norbert Seidl, dr. Szalai István, Cseresnyés Péter államtitkár, Horváth Imre, dr. Kulcsár Gyula, Csirke Balázs (Dynamic Technologies), Dénes Sándor polgármester, Somogyi Ottó, Lekszikov Csaba (Eraklin), Vlaszák Géza, dr. Bogár Gáspár. Ülnek: Szálka Miklós, Nagy Jánosné (Annanet), Szmodics Józsefné, Schüller Róbertné, Szabadyné Szántó Anikó és Vörösné Szántó Marianna (néhai Szántó Zoltán lányai) és Szekeres Emil
Fotó: Szakony Attila

A hagyományos városnapi díszközgyűlésre a Medgyaszay Házban került sor. Itt Nagykanizsa Város Vegyeskara tolmácsolásában csendültek fel a Himnusz hangjai, majd az Eraklin Táncklub műsora után Dénes Sándor polgármester mondott köszöntőt, aki az elmúlt évek fejlesztéseit méltatta. Majd rámutatott:

– Legnagyobb értékünk azonban az ember. A kiművelt, városát és közösségét szerető, hivatásának élő ember, aki a jelen történelmi hőse, Nagykanizsa múltjának méltó örököse. Őt, pontosabban őket, kitüntetett polgárainkat és közösségeinket, vállalkozásainkat köszöntsük ma elsősorban, mert ők azok, akik jó példaként állhatnak előttünk.



Eztán került sor a kitüntetések átadására. Elismerésben részesült Szekeres Emil festőművész, Schüller Róbertné, dr. Szalai István, a Pannon Egyetem intézetigazgatója, Szmodics Józsefné nyugalmazott iskolaigazgató, az Eraklin Táncklub, Melega István képzőművész, néhai Szántó Zoltán testnevelő tanár, Vlaszák Géza labdarúgóedző, Somogyi Ottó, a polgármesteri hivatal adóügyi csoportvezetője, dr. Bogár Gáspár nyugalmazott háziorvos, katolikus pap, dr. Matoltsy András osztályvezető főorvos, a Dél-zalai Víz- és Csatornamű Zrt., dr. Kékesi Jenő nyugalmazott határőr alezredes, Norbert Seidl, Puchheim polgármestere a testvérvárosi kapcsolatok fejlesztéséért, valamint Szálka Miklós építész. Az Év vállalkozása címet az Annanet Kft., Horváth Imre egyéni vállalkozó, illetve a Dynamic Technologies Hungary Kft. érdemelte ki.

A város díszpolgára címet ezúttal dr. Kulcsár Gyula nagykanizsai születésű, nemzetközi hírű biokémikus vehette át a rákkutatás területén végzett kiemelkedő tudományos tevékenységéért. A kitüntetettek nevében ő mondott beszédet. Ahogy fogalmazott: büszke rá, hogy olyan városban született, ahol jó az oktatás, s – tréfásan hozzátette – ahol a fiúk vagányabbak, a lányok pedig szebbek, mint máshol. A kanizsai közösséget Norbert Seidl is köszöntötte a 25 éves múltra visszatekintő testvérvárosi kapcsolat okán, s átadta Dénes Sándornak a puchheimiek ajándékát, egy festményt. A város napi kavalkád a hétvégén folytatódik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!