Nagykanizsa

2017.03.16. 15:16

Biztosan nem élnék túl - Fiatalok a munkatáborok szörnyű világáról

Nagykanizsa – Szörnyűségekkel volt teli a GULAG- és GUPVI-táborok világa, ha ma kellene megtapasztalnunk, biztosan nem élnénk túl

Horváth-Balogh Attila

Ezt fogalmazták meg egymással egyetértésben a Nagykanizsai Szakképzési Centrum Cserháti Sándor Szakképző Iskolája és Kollégiuma 12.-es gépész szakmacsoportos diákjai, Hervai Dávid, Aradi Róbert és Németh Ádám Péter, akik részt vettek az Országos GULAG-GUPVI Diákkonferencia és Szakmai Workshopon Kecskeméten. A fiatalokat Farkas Tünde készítette fel a konferenciára.

– A programot a GULAG Emlékbizottság szervezte – bocsátotta előre a tanárnő. – Az első részben a 2. helyen jutottunk tovább az országos döntőbe, körülbelül 60-70 csapatból. A döntőben szóbeli és írásbeli fordulóra egyaránt sor került, s ott már a középmezőnyben végeztünk, de nagynevű gimnáziumokkal kellett megküzdenünk. Prezentációt, illetve esszét kellett írni a témához kapcsolódóan és mi Rózsás János életművét, illetve munkásságát választottuk. A prezentációt a konferencián be is mutattuk.

Farkas Tünde tanárnő a diákokkal, Hervai Dáviddal, Aradi Róberttel és Németh Ádám Péterrel
Fotó: Horváth-Balogh Attila

A diákok közül Aradi Róbert megfogalmazta: a történelemórák révén természetesen, volt már fogalmuk a szovjet munkatáborok viszonyairól, de a felkészülés elmélyítette a tudásukat.

– Mindannyiunkban a korabeli visszaemlékezések maradtak meg leginkább – folytatta Róbert. –  Ugyanis ezek segítségével át lehet érezni azoknak a szenvedését, akik a GULAG-, vagy GUPVI-táborokban szenvedtek. Ahogy haladtam előre az ismeretanyagban, meglehetősen zord világ tárult elém, s bevallom, nem értettem és most sem értem, hogy miért volt szükség ilyen munkatáborokra.

Hervai Dávid  kijelentette: esélytelen lenne, hogy ma túléljenek egy ilyen tábort – a napi 10-12 órányi nehéz fizikai munkát az embertelen időjárási körülmények közepette, élelem, illetve egészségügyi ellátás nélkül...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!