Nagykanizsa

2015.07.23. 14:39

Az emlékezet kövei - Botlatókövek a holokauszt zsidó és roma áldozatainak emlékére

Nagykanizsa - Tucatnyi helyszínen helyezett el tegnap botlatóköveket az épületek előtti járdán Gunter Demnig képzőművész, hogy ezzel hívja fel a figyelmet a holokauszt zsidó áldozataira.

Pásztor András

Nagykanizsán már másodízben járt a német képzőművész, aki idestova több mint 20 éve helyez el világszerte úgynevezett botlatóköveket, hogy felhívja a figyelmet a holokauszt zsidó és roma áldozatainak emlékére.

 

Csütörtökön elsőként az Ady utca 7. szám előtt, a mai Honvéd Kaszinónál vágták szét az aszfaltot, hogy így állítsanak emléket dr. Rotter Zoltánnénak, született Deutsch Líviának, akit nővérével együtt hurcoltak el Auschwitzba.

A botlatókő elhelyezését követően Deutsch Lívia nővére, a 90 éves Deutsch Gabriella emlékezett vissza az átélt borzalmakra.

A rendezvényen jelen volt Dénes Sándor polgármester is, aki úgy fogalmazott: minden egyes elhelyezett kő, mely egy nevet és így egy emlékezetet jelöl, az ordas eszmék és aljas tettek értelmét zúzza szét. Ezen kövek a maguk keménységével a közösség erejét jelképezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!