Nagykanizsa

2015.10.04. 12:12

Díszpolgár lett a hokis - Díszközgyűlés és könyvbemutató is lezajlott Erdélyben

Csíkszentkirály - Az erdélyi településen rendezték meg a XXXVIII. Nemzetközi Sporttörténeti Konferenciát, a nagykanizsai székhelyű Európai Sport Hagyományőrző Egyesület, a Dr. Mező Ferenc Olimpiai Baráti Kör és a helyi önkormányzat szervezésében.

Kerkai Attila

Az ünnepi műsor után Székely Ernő polgármester nyitotta meg az eseményt, melynek keretében Kis János, a két rendező egyesület elnöke a kárpát-medencei olimpiai településeket mutatta be, Csiki András, Hargita megyei sportigazgató a rendező falu sporttörténetét elevenítette fel, de elhangzott előadás a magyar futball rekordjairól és az FTC olimpiai bajnokairól is.

Balról: Csiki András Hargita megyei sportigazgató, Kicsid Gábor világbajnok kézilabdázó, és Kis János elnök Fotó: a szerző

Az élménybeszámolók keretében, többek közt Kicsid Gábor kétszeres világbajnok kézilabdázó, és a csíkszentkirályi, 275-szörös jégkorong válogatott Antal Előd mesélt életéről a nézők vastapsa közepette. Kis János sportkönyveinek bemutatása után, a Csíkszentkirály Önkormányzata díszközgyűlés keretében, a falu díszpolgárának választotta Antal Elődöt. Végül az Európai Sport Hagyományőrző Egyesület kezdeményezésére Kárpát-medencei olimpiai települések megállapodásának aláírására került sor.

A többnapos program keretében Brassóban, a Kis János-Csiki András: Kárpát-medencei magyar olimpiai érmesek című könyv bemutatására került sor, ahol a városban élő olimpiai érmes Kicsid Gábor és a szerzők is dedikálták a kiadványt.

A Nemzeti Együttműködési Alap és a nagykanizsai önkormányzat által támogatott programok során, a résztvevők betekintést nyertek Erdély kultúrájának és sporttörténetének egy részébe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!