Nagykanizsa

2015.07.30. 13:01

Együtt akar maradni a hajléktalan pár - segítségre van szükségük

Nagykanizsa – Talán nincs is ember a dél-zalai városban, aki ne ismerné a hajléktalan Orosz Istvánt és feleségét, Arankát.

Horváth B. Attila

Emblematikus kép, ahogy az asszony tolja a járdán kerekesszékben ülő férjét. Nemrég újra az utcára kerültek, hetek óta egy Deák téri pad jelenti számukra az „otthont”. A Vöröskereszt nagykanizsai utcai szolgálata segítséget kér, hogy a pár együtt maradhasson.

– Harminc éve vagyunk együtt – hallottuk Orosz Istvántól, akit a Csengery és a Fő utca sarkán lévő vegyesbolt előtt találtunk meg. Ez utóbbi persze, enyhe túlzás, hiszen keresni nagyon nem kellett, ugyanis ez a „törzshelye”, ahol kéregetni szokott – pontosabban papírlapra nyomtatott verseit kínálja némi anyagi ellenszolgáltatásért cserébe. – Ez idő alatt hosszabb-rövidebb időszakokra volt fedél a fejünk felett, a legutolsó ilyen június 15-ig tartott. Azóta a szabad ég alatt töltjük napjainkat – folytatta a férfi, aki a szakadó esőben zokni nélkül ült a kerekesszékben, s látni lehetett a pléd alól kikandikáló, eldagadt lábait.

Fotó: Szakony Attila

Fedél nélkül élni több szempontból sem könnyű. A minap például, miközben a páros elszunnyadt, valaki ellopta Aranka iratait (közte lakcímkártyáját, amit most csináltatott meg), melyek egy zacskóban a kocsi kormányára voltak felakasztva...

– Oroszék benne voltak egy uniós projektünkben, aminek köszönhetően egy éven át lakhatást tudtunk nekik biztosítani egy albérletben – vette át a szót Szőke Rózsa, a Magyar Vöröskereszt nagykanizsai területi szervezet utcai szociális szolgálatának koordinátora. – Most azonban lezárult a projekt, a bérleti szerződés lejárt, nekik pedig el kellett hagyniuk a lakást. Sajnos, hajléktalanszállónk nem koedukált, külön vannak a nők és külön a férfiak, Oroszék azonban – lévén férjről és feleségről beszélünk – érthető módon együtt akarnak maradni, ezért nem tudjuk őket az intézményben elhelyezni. Ám az utcán hosszú távon nem lehetnek, hiszen idősek, betegesek, a hatvanas éveikben járnak és mindenképp szerencsés lenne, ha nem fedél nélkül kellene élniük. Ezért a polgárok segítségét kérjük: hálásak lennénk, ha valaki lakható ingatlant, akár jelképes bérleti díjért cserébe is fel tudna ajánlani nekik. Elég lenne egy üres szerszámos is akár a városközpont közelében, a lényeg, hogy télen lehessen fűteni.

Szőke Rózsa hozzátette: a Vöröskereszt próbálja megoldani közös elhelyezésüket, ám ez nem könnyű az említett okok miatt és biztosan némi időbe telik. Elképzelhető tehát, hogy az említett lakossági segítségre csak ideiglenesen lenne szükség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!