Nagykanizsa

2016.07.01. 12:06

Emléktáblát is állítanak

Nagykanizsa – A dél-zalai város több programmal csatlakozik a Gulag-Emlékévhez – jelentette be Dénes Sándor polgármester. Ennek keretében kap augusztusban emléktáblát Rózsás János író is.

Pásztor András

Mint azt a polgármester a minap tartott sajtótájékoztatón elmondta: 1944 és 1956 között több százezer magyar embert internáltak a Szovjetunió átnevelő táboraiba. A zord körülmények és a kényszermunka miatt csak kevesen térhettek haza. A szerencsések között volt Rózsás János, aki később számos írásában megörökítette a borzalmakat.

– Tette mindezt akkor, mikor erről még beszélni sem lehetett, Münchenből bőröndök alján elrejtve – csempészáruként – kerülhetett csak Magyarországra a „Keserű ifjúság" című önéletrajzi kötete 1986-ben, illetve a folytatás, az „Éltető reménység" 1987-ben – emlékezett Dénes Sándor polgármester.

Mint kiderül: Rózsás János, Kanizsa díszpolgára augusztus 6-án lenne 90 éves, ezért lakóházán egy emléktáblát kíván elhelyezni az önkormányzat. Ezzel veszi majd kezdetét a november 2-ig – a kanizsai író halálának évfordulója – tartó programsorozat, amelynek keretében a témával kapcsolatos előadásokra, kiállításokra és filmvetítésekre is sor kerül a dél-zalai városban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!