Nagykanizsa

2016.08.26. 14:15

Ezüsttel aranyozta be a nyarat - Erdős Márton hullámvasutat is tervezett a versenyen

Nagykanizsa – A múlt évihez hasonlóan, az idén is ezüstéremmel tért haza Erdős Márton a Nemzetközi Informatikai Olimpiáról. A magyar válogatottból a kanizsai fiú szerepelt a legjobban.

Pásztor András

A Batthyány Lajos Gimnáziumban idén érettségizett Erdős Márton már rutinos olimpikonnak számít, az idei verseny volt sorrendben a harmadik, amelyiken képviselte az országot. A négy fős magyar válogatott keretben egyébként Marci volt az egyetlen vidéki, három társa ugyanis jó nevű, patinás fővárosi iskolákból érkezett.

– Idén a Nemzetközi Informatikai Olimpiának Oroszország adott otthont, a 84 országból érkező több mint 300 versenyző Kazanyban mérte össze tudását – mesélte Marci, aki alig egy hete tért haza. – A kétnapos versenyt remekül megszervezték a házigazdák, ráadásul óriási felhajtás is övezte a rendezvényt.

Mint azt a kanizsai fiatalember elmesélte: a szervezők idén is olyan feladatokkal készültek, melyek megoldásához bonyolult algoritmusokat kellett kreatívan programozni.

– Az egyik feladat például az volt, építsünk egy 200 ezer elemből álló, de biztonságos hullámvasutat, miközben csak azt tudtuk, hogy az egyes elemekhez milyen belépési és távozási sebesség tartozik – így Marci, aki elismerte: az idővel jobban is gazdálkodhatott volna, ha ugyanis marad még fél órája, akkor lényegesen több pontot tudott volna gyűjteni. – Mindezek ellenére teljesen elégedett vagyok az ezüstéremmel, az eredményem alapján ugyanis bármelyik csapatba befértem volna, még az amerikai és a kínai válogatottban is volt olyan, aki mögöttem végzett.

Erdős Márton nemrég tért haza a Nemzetközi Informatikai Olimpiáról. A kanizsai fiatalember legnagyobb szurkolója édesanyja, Erdősné Németh Ágnes, aki természetesen nagyon büszke

Egyeseknek akár furcsán is hangozhat, de Erdős Marcinak nem az olimpia volt az idei nyár legnagyobb erőpróbája. A fiatalember ugyanis egy hosszadalmas és kimerítő felvételi procedúrát követően, a minap kapta a jó hírt, miszerint felvételt nyert az University of Cambridge számítástudomány matematikai alapokon szakára. A neves angol egyetemre csak nagyon kevesek képesek bejutni, Marci viszont októbertől ennek az „elit családnak” is tagja lehet.

– Várom már az indulást, hiszen most végre kizárólag azzal foglalkozhatok, ami igazán érdekel, ráadásul a legjobbaktól tanulhatok – hangsúlyozta a kanizsai olimpikon, akinek ezüstérme bearanyozta a nyarat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!