Nagykanizsa

2015.03.26. 16:04

Felújításra 200 millió

Nagykanizsa - A város közbiztonságának és közlekedésbiztonságának helyzete, a tévé és az újság átalakítása, illetve a víziközművek felújítása is napirendre került az önkormányzat csütörtöki ülésén.

Pásztor András

A testület elsőként a polgármesteri beszámolót fogadta el, amelynek részeként dr. Molnár József rendőrkapitány beszámolója is olvasható volt. Mint elhangzott: a város jegyzője és a rendőrség illetékesei azon dolgoznak, hogy a fiatalság hétvégente úgy szórakozzon a belvárosban, hogy az ne zavarja az ott élő időseket.

Az önkormányzat elfogadta a víziközművek ez évre tervezett felújításáról szóló javaslatot is. A Délzalai Víz- és Csatornamű Zrt. a rendelkezésére álló közel 200 millió forintból több beruházást is megvalósít. Közel 14 millió forintból megépül például a Camping úti javítóintézet külső víziközmű hálózata, mintegy 4 millió forintot fordítanak a Csónakázó-tónál lévő kerékpáros látogatóközpont szennyvízelvezetésére, további 17 milliót a szintén a Csónakázó-tónál lévő kajakház ivóvíz ellátásának kiépítésére. Ezen kívül a Teleki utcán és a bagolai városrészben várható gépészeti rekonstrukció közel 50 millió forintért, illetve 38 millió forintot különítenek el előre nem tervezhető meghibásodások javítására.

A Sugár utcán már elkezdődött az ivóvízvezeték kiváltása, a fejlesztés közel 70 millióba kerül Fotó: Szakony Attila

Komoly vitát váltott ki a városi tévé és az újság átalakításáról szóló javaslat. A két helyi orgánum továbbra is külön gazdasági társaságként működne, szakmai felügyeletüket pedig egy külön szervezet látná el. A javaslat azonnali visszavonását többen is követelték. Dr. Fodor Csaba (MSZP) szerint a sajtószabadság megcsúfolása lenne, ha a tévének és az újságnak mások mondanák meg, hogy miről, mit gondoljanak, s azt miként tálalják.

A képviselő azt is kifogásolta, hogy az önkormányzat 3 millió forintos támogatást nyújtson a Helikon Rádiónak, az ugyanis kereskedelmi médiumnak számít. Hasonló véleményt fogalmazott meg Horváth Jácint (DK) valamint Gábris Jácint (Jobbik) is.

A kritikákra Bizzer András (Fidesz) válaszolt. Mint elmondta: a szakmai felügyeletnek egyaránt feladata lesz a párhuzamosságok megszüntetése és olyan működési modell kialakítása, mely hatékonyabb, színvonalasabb helyi médiát eredményez. Ráadásul mint kifejtette ez csak az első lépés az átalakítás rögös útján.

A testület a Kanizsa TV Kft. és a Kanizsa Hetilap Kft. ügyvezetői állására is pályázatot hirdetett, melyre akár középfokú végzettséggel és 5 éves szakmai tapasztalattal is lehet jelentkezni. Ez utóbbi szintén nem tetszett az ellenzéki képviselőknek, ők felsőfokú végzettséghez kötötték volna a poszt betöltését, ám a képviselők többsége az eredeti javaslatot támogatta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!