Nagykanizsa

2015.07.27. 09:34

Több mint 900 millió forintos beruházás Nagykanizsán - Megszépül a Fő utca

Nagykanizsa - Legkésőbb augusztus elején megkezdődik a belváros rekonstrukció második üteme. A beruházás komoly forgalmi rend változást is okoz – közölték a szerződés aláírásakor.

Pásztor András

Mint az hétfőn elhangzott: a beruházás összköltsége 918 millió forint, amelyből az unió és a hazai költségvetés 725 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyújtott.

– A projekt keretében a Fő utca teljes szélességében felújításra kerül a Sabján Gyula utcától a Hunyadi utcáig – jelezte Horváth István projektmenedzser. – Ennek keretében a Fő utca Erzsébet tértől Deák térig terjedő szakaszán egy forgalmi sáv megszűnik, így lehetőség nyílik a vendéglátó egységek teraszainak kialakítására. Az érintett területen kétoldali kerékpárút is épül, s megújulnak a gyalogjárdák is. Lezárásra kerül továbbá az Ady utca Fő utca és Zrínyi utca közötti szakasza, megteremtve ezzel egy sétálóutca kialakításának feltételeit. Ez utóbbi várhatóan majd a harmadik ütemben 2019-ig valósulhat meg. A Hunyadi utcai csomópontnál jelzőlámpás kereszteződést alakítunk ki, megteremtve ezzel a balra kanyarodás lehetőségét. Ezen felül a közvilágítási hálózat is megújul az érintett Fő utcai szakaszon. A projekt másik elemeként az Eötvös téren egy többgenerációs családi park is létesül, modern játszótérrel, ívókúttal, utcabútorokkal.

– A pályázati pénzek mellé, az önkormányzat is rendelt forrásokat, így megújulhat a járási hivatal előtti térburkolat, a Múzeum tér Rozgonyi utcára való kikötése, illetve a Fő utca vízi közmű rekonstrukciója is – árulta el Horváth István a projektmenedzser.

Kovács Tamás (balról) a kivitelezést végző zrt. vezérigazgatója és Dénes Sándor polgármester erős kézfogással pecsételték meg a több mint 900 millió forintos beruházást. Fotó: Pásztor András

A kivitelezői szerződés ünnepélyes aláírásán Cseresnyés Péter parlamenti képviselő is részt vett, aki arra is válaszolt, miért húzódott eddig a második ütem indítása, hiszen a korábbi tervek szerint már tavaly el kellett volna kezdeni a kivitelezést.

– A kormánynak sokáig az volt az álláspontja, hogy minden forrást a munkahelyteremtésre kell fordítani, de végül – sok egyeztetés eredményeként – az ország vezetése belátta, hogy folytatni kell a megkezdett munkát – mondta a képviselő, aki hozzátette: a közbeszerzési eljárás műszaki tartalmát többször is át kellett dolgozni, ami szintén kitolta a kezdés időpontját.

A beruházást elnyerő zrt. vezérigazgatója, Kovács Tamás elmondta: legkésőbb augusztus elején el kell kezdeni a munkálatokat, hiszen a beruházás pályázati forrásból megvalósuló elemeit legkésőbb december végéig át kell adni.

– A Fő útról a Csengery utca és Sugár úti csomópontban mindkét forgalmi sáv irányítása jobbos lesz – magyarázta a vezérigazgató. – Emellett a Fő útról a Sabján Gyula utca felé kötelező lesz a balra kanyarodás, ahogy a Zárda utca felől érkező autóknak is kötelező lesz a balra fordulás a körforgalom irányába. A Fő utca forgalmát a Zrínyi utca váltja majd ki, így ezen a szakaszon kétirányú lesz a forgalom, tehát az ottani parkolóhelyek megszűnnek.

Dénes Sándor polgármester a fentiekkel kapcsolatban a lakosság türelmét kérte, hiszen szeptembertől a jelenleginél lényegesen nagyobb forgalom várható a városban.

A tegnapi tájékoztatón az is elhangzott, miszerint a megújuló belváros a gyalogosforgalom növekedésével kedvező környezetet teremt majd az itt található üzletek és szolgáltatók számára, amit az önkormányzat az üzlethelyiségek felújításának támogatásával is ösztönöz. Mint megtudtuk: összesen hát vállalkozás, mintegy 72.5 millió forint értékben kapott ilyen jellegű támogatást. Az üzletek egy részét már átalakították, a többit a beruházás befejezéséig alakítják át.

Mint megtudtuk: a beruházással kapcsolatos egyeztetések már elkezdődtek annak érdekében, hogy minél kisebb fennakadást okozzon a Fő utca lezárása, illetve az ott zajló munkálatok.

Címkék#Nagykanizsa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!