Nagykanizsa

2016.05.30. 13:16

Ha nem kell a tűzzel harcolni

Nagykanizsa – Ismét vége egy húzós napnak. Nem vágyunk másra, csak végtelen utakra. Hajt bennünket a tűz, amit ezúttal nem tudunk, s nem is akarunk eloltani. Mindig ez az érzés lángol bennünk, amikor két kerékre pattanunk

Szabó Zsófia

Levetjük a kék egyenruhát. Felöltünk egy másikat. Feketét, farmert, bőrszerkót. Ennek a mundérnak a becsületére is „esküt” tettünk. Csak másfajtát, mint annak idején, amikor tűzoltók lettünk. Közös szenvedélyünk is „kötelez” bennünket. S hogy kik vagyunk? Tűzoltók és motorosok. Azaz, a Nagykanizsai Tűzoltók Motoros Baráti Köre.

A kanizsai katasztrófavédelmi kirendeltség öt lánglovagja – Bartalos Attila, Dobos István, Lakatos Attila, Péter András és Prepok Attila – pár éve kezdett azon morfondírozni, hogy létrehoznak egy egyesületet. Többük már régi motorosnak számított, jóban is voltak – ezt szerették volna ötvözni szervezett formában.

– Az országban több tűzoltó motoros csoport van, ám a miénk kuriózumnak számít. Abban, hogy bennünket a hivatalos klubok is elismernek – mesélték büszkén a fiúk.

Amikor a tűzoltó motorosok róják az utakat, a lányok bizony megfordulnak utánuk. Képünkön a baráti társaság egy része: Bognár László, Farsang Krisztián, Lakatos Attila, Bartalos Attila, Prepok Attila, Péter András és Dobos István Fotó: Szakony Attila

– Saját etikai kódexszel rendelkezünk, amelyben szigorú szabályok szerint rögzítettük körünk működési elveit – folytatták. – A több oldalas dokumentumba természetesen beletartozik a „miheztartás”. Azaz, miként és hogyan kell viselkednünk „motorosként”.

A regulák nem csak az alapítókra vonatkoznak.

– Idővel gyarapodott a motoros családunk. Jelenleg több mint tíz teljes jogú tagunk van. Mindnyájan tűzoltók – árulta el Bartalos Attila.

Pártoló tag lehet hölgy is: tűzoltó feleség, barátnő. Vannak próbaidős jelöltek: ők egy év „teszt” után kerülhetnek a csapatba. Ma már több mint húszan róják az utakat rendszeresen a kanizsai tűzoltó motoros kör berkein belül. Egy szezonban több ezer kilométert tesznek meg. Túramotorokon, cruisereken, choppereken – bár ahogy Péter András mondta, mindegy, milyen a „gép”, a lényeg, hogy guruljon.

– Sok élménydús út van mögöttünk – nevettek a fiúk. – Azonban arra mindig figyelünk, hogy sosem megyünk le „állatba”, hiszen családapák vagyunk és tűzoltók – kacsintottak össze cinkosan.

– A szezont mindig  Balaton körtúrával nyitjuk – jelezte Dobos István. – „Szent” út az alsóörsi Harley-fesztivál is. A hely szellemisége és a légkör nagyon áthat bennünket.

Mint arra korábban már utaltak a fiúk, sokszor a tűzoltó-feleségek is útra kelnek párjaikkal.

– Nem csak motorozni szeretnek a lányok. Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy vigyáznak ránk és a lóvé is náluk van – nevetett Prepok Attila. – Engem sokszor szólóban küld el az asszony, azzal az útravalóval: papa, neked kell öt nap, amikor egyedül vagy. Addig én is kiengedhetem otthon a fáradt gőzt.

– Komolyra fordítva a szót, mindent elmond a baráti körünkről egy egyszerű mondat – váltottak témát a srácok. – Mégpedig, hogy a legfontosabb dolgokban az egységre, a kevésbé fontos dolgokban a szabadságra, minden más dolgunkban a barátságra törekszünk...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!