Nagykanizsa

2016.07.05. 11:33

"Hamar kiderül, hogy mennyország lesz-e" - Áthelyezését kérte az Alsóvárosi Templom plébánosa

Nagykanizsa - Az Alsóvárosi Templom plébánosa, Váron István maga kérte Balás Béla kaposvári megyéspüspöktől, hogy helyezze át másik településre. Ennek eredményeként az atya augusztus elsejétől a somogyi Lábodon folytatja szolgálatát.

Horváth-Balogh Attila

Mint azt Váron István, „Isti atya” kérdésünkre elmondta, több tényező is közrejátszott abban, hogy ilyen szokatlan lépésre szánta el magát.

- 2013-ban helyezett a püspök atya a nagykanizsai Szent József Plébániára – bocsátotta előre Váron István. – Ez volt az első önálló helyem, igazi mélyvíz, s bevallom, az első évem emiatt nagyon nehéz volt, azt nem kívánom vissza.

Fotó: Szakony Attila

- Önállóan városban kezdeni – szerintem – sohasem könnyű. Akkor én - természetesen – örültem Nagykanizsának, s azzal a céllal jöttem, hogy a plébániát, a közösséget legalább olyan jól működtessem, mint az elődeim, vagy inkább mint a példaképeim. A kezdet így visszatekintve azért is bizonyult nehéznek, mert sok új feladattal kellett megbirkóznom, ami nyilván, kezdőként nem sikerült mindig tökéletesen, másrészt több esetben másként láttam dolgokat, mint az elődeim – de nem is akartam minden tovább vinni, hiszen én más ember, karakter vagyok, más dolgokat tartottam fontosabbnak. Engem, a hirtelen jött váltást és az általam bevezetett gyors és hirtelen változásokat sokan nem fogadták el, tudom, hogy az emberek csak kapkodták a fejüket – visszatekintve azt hiszem, megpróbálnám másképpen tenni, ha újrakezdeném. Bár vannak helyzetek, amelyekben nem feltétlen lehet jó döntéseket hozni. Továbbá nem az a típus vagyok, aki szereti, ha irányítják, vannak saját elképzeléseim. Mégis, mindig akadtak emberek, akik szerettek volna engem és a közösségünket is a maguk képére formálni és valamilyen nem létező hatalmat birtokolni. De ez – hála Istennek – nem sikerült. Annak azonban örülök, hogy sokan kitartottak mellettem. Most teszek egy próbát: ha az én személyem volt kevésbé megfelelő, akkor utánam itt „mennyország” lesz. Ez igen hamar ki fog derülni... Hogy mik a további terveim? Amit itt elkezdtem és jó volt, azt szeretném folytatni majd a következő állomáshelyem is, és mindinkább szolgálni a rám bízottakat. És ami a legfontosabb, alázattal követni az útmutatásokat, hogy mikor hogyan cselekedjem, beszéljek, hogy azok valóban azt eredményezzék, amit Isten elgondolt.

Váron István jelezte: helyére a lábodi plébános, Csorba Tamás érkezik majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!