Nagykanizsa

2016.04.20. 15:39

Hivatásos vakvezető - Szilaj mindig jelzi, merre van az előre

Nagykanizsa – Szilaj, az 5 éves labrador keverék szerdán elsőként tett hivatásos vakvezető vizsgát a megyében. A kutya a gyalogos és tömegközlekedésben is segíti látássérült gazdáját, a zalakomári Baranyai Zoltánnét.

Pásztor András

A szerdai vizsgán számos dolgot kellett bizonyítania kutyának és gazdájának, ráadásul a vizsgatáv sem volt rövid, a Kanizsa Plaza parkolótól egészen a Járási Kormányhivatal épületéig kellett eljutnia a párosnak.

– A vizsga során több dolgot is figyelünk, így többek közt azt, hogy milyen a kapcsolat, a kommunikáció a kutya és gazdája között, s hogy képesek-e az önálló közlekedésre, azaz az eb jelzi-e a gyalogátkelőhelyeket, a lépcsőket, a padkákat, kikerüli-e a tócsákat, a különféle akadályokat – summázta Köbli Mónika, a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola képviselője.

Mint azt megtudtuk: az országban körülbelül 150 hivatásos vakvezető kutya dolgozik, ám ennél jóval több kiképzett ebre lenne szükség, a látássérülteknek ugyanis minimum 2-3 esztendőt kell várakozniuk egy a közlekedésben segítséget nyújtó társra.

– Egy kiképzett és gazdájával levizsgázott vakvezető kutya értéke eléri a 2,5 millió forintot – hangsúlyozta Köbli Mónika, aki hozzátette: erre a speciális feladatra leginkább a labradorok és a golden retriverek alkalmasak. – Sokan bele sem gondolnak, hogy a vakvezető kutyák milyen csodálatos állatok, hiszen nem csak a sérült emberek életét könnyítik meg, de igazi barátjukká, társukká is válnak.

Köbli Mónika kutyakiképző (balról) a tegnapi vizsgán minden mozdulatát figyelte Baranyai Zoltánnénak és a látássérült asszony hű társának, Szilajnak, az 5 éves labrador keveréknek Fotó: Szakony Attila

A szerdai vizsga egyébként sikerrel zárult, jóllehet Szilaj, az 5 éves labrador mix mindezt egykedvűen vette tudomásul.

– Én viszont nagyon boldog vagyok, most már egyedül is ki merek menni az utcára – lelkendezett a zalakomári Baranyai Zoltánné, Marika, aki szeptember óta barátkozott új társával. – Mivel az éleslátás központom már évek óta folyamatosan sorvad, ezért egyre nehezebben tudtam közlekedni, az utóbbi időben már az utcára sem mertem kimenni egyedül. A kutyus érkezése ezen a helyzeten változtatott, vele bárhová képes vagyok eljutni, amit ma be is bizonyítottunk. Ha Szilaj mellettem van, sokkal nagyobb az önbizalmam, ő ugyanis mindent jelez nekem. Ha történetesen buszra szállunk még helyet is keres nekem.

Baranyai Zoltánné elárulta: a sikeres vizsgát közösen ünneplik majd kutyájával, már csak azért is, mert április 27-én, azaz jövő hét szerdán ünneplik a vakvezető kutyák világnapját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!