Nagykanizsa

2015.10.12. 12:35

Kamaszkori útvesztők: A fiatalok nagy része kipróbálja az alkoholt és a drogot

Nagykanizsa – A legális, illegális drogokról, a szexuális élet veszélyeiről, a biztonságos közlekedésről, a családsegítő központ és a gyámhatóság munkájáról is sokat megtudhattak azok a fiatalok, akik részt vettek hétfőn a bűnmegelőzési akadályversenyen.

Pásztor András

Az „Útvesztők-Útkeresők" elnevezésű programot több mint másfél évtizede indították útjára, először Nagykanizsán, majd Zalaegerszegen, 2004. óta pedig a megye valamennyi nagyobb városában megrendezik a felvilágosító programot.

– A bűnmegelőzés e tekintetben tág fogalom, inkább arra szeretnénk felhívni a fiatalok figyelmét, hogy ne váljanak áldozattá – mondta Bükiné Papp Zsuzsanna, a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Alosztályának vezetője. – A diákok a jótanácsokon túl, olyan szervezetekkel és szakemberekkel is megismerkedhetnek, akikhez bátran lehet fordulni, ha baj van, legyen szó iskolai, családi vagy lelki problémákról. A hasznos információkat persze nem szárazon tálaljuk, sokkal inkább játékos formában, a fiatalok nyelvezetéhez igazodva.

– Sajnos, az alkohol és a drog jelen van a középiskolások életében, sőt a dohányzás már az általános iskolások körében is népszerű – árulta el Ignácz Renáta iskolai védőnő, aki hozzátette: a statisztika szerint a kamaszok nagy része kipróbálta már ezeket a szereket. – Szintén a felmérésekből tudható, hogy a fiatalok inkább alkalomszerűen, jellemzően hétvégente fogyasztanak alkoholt, illetve drogot. – Ebből a szempontból sokat számít a családi háttér is, a szülők sokszor nem is sejtik, milyen veszélyeknek vannak kitéve a diákok, de például a baráti társaság megismerése, az őszinte beszélgetések segíthetnek leküzdeni a kamasz és a szülő közötti generációs falat.

– Előfordult már, hogy ittam egy pohár bort, de részeg még sosem voltam – mondta vidáman Kátai Lora, a Batthyány Lajos Gimnázium tanulója, aki ugyanakkor elismerte: kortársai között akad, aki rendszeresen iszik.

A különböző állomásokon a fiatalok a családsegítők és a gyámhatóság napi munkájába is betekintést nyertek, de hallhattak előadást a büntetőjog őket érintő passzusairól is, így például az internetes zaklatásról. A rendezvény a hasznos tanácsok mellett, az osztályközösségek összekovácsolását is segítette.

A program egészen szerdáig tart, ez idő alatt a város valamennyi 9. és 10. évfolyamos középiskolása részt vesz az akadályversenyen. A legjobban teljesítő osztályok pedig tavasszal a megyei döntőn bizonyíthatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!