Nagykanizsa

2015.06.23. 16:15

Közel 50-60 milliárd forintos fejlesztés várható Nagykanizsán

Nagykanizsa - Közel 50-60 milliárd forintnyi fejlesztésben állapodott meg kedden Dénes Sándor polgármester, illetve Orbán Viktor miniszterelnök a „Modern Városok” program keretében.

Pásztor András

Az együttműködési megállapodást a Medgyaszay Házban szentesítette aláírásával a miniszterelnök és a polgármester. Utóbbi elmondta: kormányzati segítség nélkül Kanizsa nem tudja betölteni térségi gazdasági és kulturális szerepét, ezért olyan jellegű fejlesztésekben, beruházásokban állapodtak meg a kormánnyal, melyek nemcsak a város lakóinak, hanem a térség többi lakójának is előnyt jelentenek.

– Mivel a meglévő, közel 150 hektáros ipari park megtelt, ezért további ipari területek kialakítására van szükség, hogy újabb munkahelyeket teremtsünk – említette a legfontosabb feladatok egyikeként Dénes Sándor polgármester, aki a város déli elkerülő útjának megépítését, ezáltal a belváros átmenő forgalmának csökkentését is fontos célként jelölte meg. Emellett a városrehabilitáció folytatásaként egy új, multifunkcionális sport- és rendezvénycsarnok építéséről, illetve a meglévő városi uszoda mellett egy 50 méteres medence kialakításáról is tárgyalt a polgármester és a miniszterelnök.

Orbán Viktor a város szlogenjét – nagy álmok, nagy lehetőségek, Nagykanizsa – továbbfűzve jelezte: nagy költségek is társulnak az elkövetkezendő években a város fejlesztéséhez.

– Tavaly márciusban, amikor a Kanizsai Dorottya Kórház több milliárdos fejlesztését avattam már sejteni lehetett, hogy a választópolgárok ismét bizalmat szavaznak a kormánynak – kezdte a miniszterelnök. – Így történt ez Kanizsán is, éppen ezért most szeretnénk megszolgálni a támogatást. Mivel Kanizsán a munkahelyteremtés a legnagyobb probléma, ezért a kormány vállalta, hogy több lépcsőben 500 hektárnyi ipari területet vásárol, illetőleg ad át az önkormányzatnak, hogy új munkahelyeket lehessen teremteni. Így 2018 végére Kanizsán is megvalósulhat a teljes foglalkoztatottság.

Az együttműködési megállapodás részleteiről Orbán Viktor miniszterelnök (balról) és Dénes Sándor polgármester is beszélt. Fotó: Szakony Attila

Orbán Viktor miniszerelnök az M70 út kétszer két sávosra történő bővítésére is ígéretet tett. Mint mondta: ez a beruházás nem csak a gazdaság fejlesztését szolgálja, de emberiességi cselekedet is.

– Nem szeretnénk, ha még több élet veszne oda ezen a szakaszon csak azért, mert nem a kor közlekedési tempójához passzol az út – fogalmazott a miniszterelnök, aki 2018-ra ígérte fejlesztés elkészültét. – S, ha már utakról esett szó, akkor a Nagykanizsát délről elkerülő út kivitelezésében is megállapodtunk a polgármesterrel, igaz ezt két lépcsőben valósítanánk meg. Az első szakasz elkészülhet a ciklus végére, a második pedig azután. Számításaink szerint ez a beruházás legalább 6 milliárd forintba kerül majd.

 

A miniszterelnök ezt követően a polgári léthez kapcsolódó fejlesztésekről beszélt, s mint mondta: a munkahelyteremtés és gazdaságfejlesztés mellett, arra is szüksége van egy városnak, hogy annak lakói jól érezzék magukat, az újak pedig gyökeret verjenek.

– Noha Kanizsán alapították az ország egyik első labdarúgó klubját, ennek ellenére hiányzik egy olyan multifunkcionális csarnok, amely otthont adhat a sporteseményeknek, illetve egyéb rendezvényeknek – hangsúlyozta a miniszterelnök. – Éppen ezért egy 3000 fő befogadására alkalmas csarnok építésére is áment mondtunk, ami elsősorban az utánpótlásnevelésnek és később talán egy sportág profi csapatának jelenthet sokat. Hasonló gondolatmenet mentén haladtunk, mikor a meglévő uszoda mellett egy 50 méteres, nemzetközi versenyek rendezésére is alkalmas sportmedence kialakításáról állapodtunk meg.

Mint az a tájékoztatón elhangzott: a város vezetése az Erzsébet tér északi oldalán szállodai kapacitást és konferenciaközpontot álmodott, melynek támogatása elől ugyan nem zárkózott el a kormány, de előbb egy közös munkacsoport keretében szükséges a részletek átbeszélése, ahogy a magántőke bevonása is.

– A Muravidék természeti értékeinek megőrzése és turisztikai fejlesztése szintén szóba került – folytatta Orbán Viktor, aki elárulta: fejlesztési keretet hoznak létre, ugyanakkor a kerékpárúthálózat és a kisvasút fejlesztése is kívánatos lesz. – A kanizsai ferences kolostor felújítását is támogatja – egyelőre csak elviekben – a kormány, szeretnénk tudni, hogy a későbbiekben milyen funkciót töltene be az épület.

Lapunk kérdésére, miszerint van-e kormányzati szándék nagyberuházót Kanizsára irányítani, Orbán Viktor azt válaszolta: eddig is ezt tették, s a befektetők számításba is vették a várost, de ipari területek híján máshol telepedtek le. Most ez a probléma oldódik meg az új területekkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!