Nagykanizsa

2015.11.29. 13:33

Klímabarát volt a lekváros kenyér

Nagykanizsa – Szilvalekváros és kacsazsíros kenyér, lila hagymával. Hagyományteremtő szándékkal rendeztek „klímareggelit” az iskolásoknak a volt TISZK tanboltban.

Benedek Bálint

A város projektpartnerként szerepel egy  uniós projektben, mely a fenntartható fejlődés megismertetését, népszerűsítését tűzte ki célul. A város vezetése elkötelezettnek érezte magát, hogy olyan projekthez csatlakozzon, amely hosszú évekre meghatározza a város fenntartható fejlődését. Ennek keretében az oktatás terén is kötelezettségeket vállalt Kanizsa, a fiatalok figyelmét szemléletformáló feladatokkal igyekeznek felhívni az éghajlatvédelemre.

Ennek egyik állomásaként most arra kérték az általános iskolásokat, hogy állítsanak össze olyan ételekből menüsorokat, melyek nem károsítják a környezetet.

Fotó: a szerző

A Zrínyi-iskolások tartósítószer-mentes parasztkenyérből, házi szilvalekvárral és friss alma lével rukkoltak elő. A gyerekek ezen kívül még az évszaknak megfelelő alapanyagokból kacsazsíros kenyeret kentek, melyekre hazai lilahagymát szeltek. A paradicsom beszerzéséhez ugyanis kamionokat kellene üzembe helyezni, a megrakott teherjárművek káros anyag kibocsájtása pedig tovább szennyezné a környezetet.

A középiskolásoknak Nagykanizsa és a fenntarthatóság címmel fényképpályázatot hirdettek, aminek fődíját a batthyányis Birkner Emma kapta, aki a Soós Ernő Víztechnológiai Kutató-Fejlesztő Központban folyó munkálatokat örökítette meg.

Dénes Sándor polgármester szerint a közös gondolkodás csodákra képes, ezt mutatja a klíma reggeli ötlete is, melyből remélhetőleg hagyomány lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!