Nagykanizsa

2015.07.01. 15:04

Koponyák terme - Különleges kiállítás nyílt a kanizsai múzeumban

Nagykanizsa - Ősemberek arcrekonstrukciói, kőszerszámok, őskori állatok maradványai, így például barlangi medvék péniszcsontjai is láthatók a Thury György Múzeum legújabb időszaki kiállításán.

Horváth-Balogh Attila

Az Egyszer volt az ősember... című kiállítás a múzeumok éjszakáján nyílt meg és az emberré válás évmilliós folyamatába repíti vissza a látogatót.

- A kiállítás egyedülálló a maga nemében, hiszen az ősembertípusok arcrekonstrukcióit és a felvonultatott páratlan leletanyagot csak itt, a Thury György Múzeumban láthatja az egész ország közönsége - bocsátotta előre Száraz Csilla, a múzeum igazgatója. Az anyagot a Magyar Nemzeti Múzeumtól, a Magyar Természettudományi Múzeumtól, a Szegedi Tudományegyetem Őslénytani Tanszékétől, a Magyar Állami Földtani és Geofizikai Intézettől, a Hermann Ottó Múzeumtól, illetve a szintén szegedi Móra Ferenc Múzeumtól kaptuk kölcsön, a tárlatot Varga András kulturális antropológus, utóbbi intézmény osztályvezetője álmodta meg. A kiállítás az emberré válást és a kőeszközök használatát, illetve az ősember korát mutatja be a mezolitikumig. Az anyag Szeged és Kecskemét után látható itt, Nagykanizsán, ezidáig összesen csaknem 45 ezren tekintették meg. A kiállítás az év végéig marad nálunk, s nagy álmunk, hogy december 31-én itt köszönthetjük az 50 ezredik látogatót.

A kiállítás (amit Tugya Beáta archezoológus mutatott be) legizgalmasabb része, amikor egy Rudapithecus, vagy épp neandervölgyi ember helyreállított koponyájával nézhetünk farkasszemet , s mindjárt mellettük ott vannak a modern technika segítségével rekonstruált arcok is. Ezen kívül látható még gyerekcsizma méretű mammut őrlőfog, állkapocs, agyar, mely vagy 50 kilót nyom, barlangi medve koponyája és az állat egy-egy példányának péniszcsontja is. Utóbbiak közt egy törött meglehet, túl vérmes volt a nőstény...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!