Nagykanizsa

2016.10.26. 13:54

Koszorúmustra a nagykanizsai piacon

Nagykanizsa – A piacokat elárasztotta a koszorú- és mécsesdömping. Vásárló is bőven akad, bár az árusok a hétvégére várják a legnagyobb rohamot. Aki viszont teheti, már most megveszi az emlékezéshez szükséges kellékeket.

Pásztor András

Tegnap délelőtt alig lehetett parkolóhelyet találni a kanizsai vásárcsarnok több száz férőhelyes parkolójában, ami pontosan előrevetítette, hogy odabent tolonganak az emberek. A legtöbben természetesen a koszorúk, mécsesek, virágok közül válogattak.

– Már napok óta nézelődök és közben fejben számolok, az árak ugyanis nem lettek olcsóbbak tavalyhoz képest, sőt... – árulta el Gyarmati János, aki úgy számol, 20 ezer forintból kijönnek a koszorúk és a mécsesek. – A szeretteimre nem veszek művirágot, csak a termésekből, illetve élő növényből készült koszorú jöhet szóba, persze az drágább is.

Rózsás Tibor éppen a mécsesek széles választékát  mutatja a kanizsai vásárcsarnok előtt

A vásárcsarnokot körbejárva megállapítható: most még az is koszorút árul, aki év közben zöldséget, gyümölcsöt kínál. Hiába, a hatalmas keresletet ki kell elégíteni.

– Kis koszorúkat már 500 forinttól lehet kapni, pár ezerért úgynevezett sírtálakat, 4-5 ezer forintért pedig kosarakat is lehet választani – mutatott körbe Jakab Klára őstermelő, s hozzátette: egyelőre csak a száraz termésekből készült, s a polifoam (műanyag) virágokból kötött koszorúkat viszik az emberek. – Aki viszont élő növényekből kötött díszeket szeretne, az az utolsó napokra hagyja a vásárlást.

Az árusoktól megtudtuk: a vásárlás összegét tekintve vegyes a kép, akadnak, akik csak pár ezer forintot költenek, ugyanakkor az sem ritka, hogy valaki 20-30 ezer forintért vásárol.

Hatos Tibor és felesége válogat a koszorúk közül
Fotó: Szakony Attila

– Viszonylag sok szerettünk elment már, ezért egyre többet költünk virágokra, mécsesekre, koszorúkra – mondta Hatos Tibor, aki feleségével együtt vásárolt. – Érzékelek némi drágulást az árak tekintetében, de hát mi az, ami olcsóbb lesz? – A temetőkbe nem viszünk műanyag virágot, inkább a tobozokból, termésekből készült szárazdíszeket, s a hagyományos koszorúkat részesítjük előnyben.

– Sajnos, nem tudok annyit költeni, amennyit szeretnék, a nyugdíjamból nem futja drága és nagy koszorúkra – mondta halkan Tímár Jenőné, miközben nézelődött. – Mécsesek helyett is csupán betétet veszek, mert az elmúlt évekből maradt elegendő mécsestartó üvegem.

A mécsesek ára egyébként nem sokat változott, a legkisebbeket 90 forinttól be lehet szerezni, jóllehet a nagy és díszített fajtákért 3 ezer forintot is elkérnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!