Nagykanizsa

2015.07.21. 13:47

Ha menekülni kell - Krízisközpont nőknek

Nagykanizsa - A családon belüli erőszakot elszenvedett nők és gyerekek védelmét szolgálja a Családok Átmeneti Otthonában indított Vesta-program.

Pásztor András

Május elseje óta fogadja a bántalmazott egyedülálló nőket és gyermekes anyákat a Családok Átmeneti Otthona, ahol komplex védelmi rendszert alakítottak ki, amelyhez a Norvég Civil Támogatási Alap közel 15.5 millió forintot biztosított. A kanizsai krízisközpontban jelenleg is laknak.

Mint azt Dömötör László, a program vezetője elmondta: a statisztikák szerint Magyarországon minden ötödik nő olyan kapcsolatban él, vagy élt korábban, melyben partnere rendszeresen bántalmazta.

– A Human Rights Watch nemzetközi jogvédő szervezet jelentése szerint idehaza nem működik jól a családon belüli erőszak kezelésére kiépített rendszer, így megfelelő védelem hiányában a bántalmazott nőknek gyakran nincs más választása, mint visszatérni a bántalmazóhoz – mondta a szakember, aki hozzátette: a Vesta-program többféle védelemet és kapaszkodót nyújt a bajba jutottaknak.

Husz Diána családgondozó és Dömötör László projektvezető a krízisszobát mutatja. Fotó: Szakony Attila

A Vöröskereszt nagykanizsai szervezete az elnyert támogatásból elsőként egy krízisszobát alakított ki a Családok Átmeneti Otthonában, ahol maximum 4 hétig tartózkodhatnak a bántalmazott és ezért menekülni kényszerülő nők, anyák.

– Emellett egy krízisradart is működtetünk, ami a bántalmazási esetek felszínre kerülését segíti, s ami egy ingyenesen hívható segélykérő telefonszámot (06-80-205-449) is magában foglal – folytatta Dömötör László. – Az eseteket megpróbáljuk komplexen kezelni, ezért a védelem mellett, a bántalmazott nők számára pszichológiai, mentálhigiéniás és jogi tanácsadást is nyújtunk. Emellett havonta két alkalommal önsegítő csoportfoglalkozásokat is szervezünk, melyen bárki részt vehet névtelenül. Ezen kívül információs füzeteket és szórólapokat is készítünk.

Mint azt megtudtuk: május eleje óta már többen is megfordultak a krízisközpontban, jelenleg egy anya lakik három gyermekével az épületben.

– A programot jövő év áprilisáig finanszírozza a Norvég Civil Támogatási Alap, de elképzeléseink szerint azt követően is működtetjük a központot, Zalában ugyanis ez az egyetlen – mondta a projektvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!