Nagykanizsa

2016.05.31. 15:41

Lépcsőfutó tűzoltók

Nagykanizsa Kétszáznegyven lépcsőfok, 12 emelet és 30 kilogramm felszerelés. Első alkalommal tartották meg a katasztrófavédelem zalai munkatársainak lépcsőfutó bajnokságát.

Benedek Bálint

A viadalt a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szervezte meg. A résztvevőknek teljes bevetési felszerelésben és légzőkészülékben a lehető legrövidebb idő alatt kellett feljutniuk a Platán sor 4. szám alatti 12 emeletes társasház legfelső szintjére.

– Ilyen erőpróbát korábban nem rendeztünk a megyében – fogalmazott Cseresznyés Dániel, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője, aki szintén indult a viadalon. – Az országos megméretettés ettől független, ott a nevezőknek a fővárosi Semmelweis egyetem 89 méter magas épületében kell falniuk a lépcsőket. Szerettük volna, hogy a megyei tűzoltók is kipróbálják ezt a fajta kihívást, mely népszerűnek bizonyult.

Cseresznyés Dániel szerint tűzoltóknak ez a napi rutinjukhoz tartozik, hiszen bármikor adódhat egy olyan riasztás, amikor egy tízemeletes épületbe kell felfutni, emberéletet menteni, ha épp nem működik a lift.

A házban élőket nem lepte meg túlzottan az egyenruhások jelenléte, hiszen sűrűn előfordul, hogy a lépcsőházukban gyakorolnak a lánglovagok. Inkább a járókelők kémlelték a ház erkélyeit, keresve a tüzet vagy a füstöt.

Varga Zoltán az épület legfelső emeletén él, és épp munkába indult, amikor értesült az érdekes versenyről. Elmondta: korábban egyszer még a lánya kedvéért felgyalogolt a lépcsőházban, de talán többször nem „vállalná be” az izzasztó túrát.

A Keszthelyi Katasztrófavédelmi Kirendeltségről Angyal Péter tűzoltó alezredes, tűzoltósági felügyelő 46 évesen veselkedett neki a lépcsőknek. A kondíciója kiváló, hisz’ különféle harcművészeti ágakban edz és mellette fut.

– Irodában dolgozom, ezzel a versennyel szeretném bebizonyítani, hogy van még bennem erő – tudatta.

De hiába az edzettség, a tűzoltókat igencsak megviselte az extra kitartást követelő erőpróba, többek a kezdeti lendületüket általában a hatodik emeleten elveszítették. Az abszolút első helyet a 40-45 év közötti korosztályban a zalaegerszegi Ugranyecz Miklós tűzoltó főtörzsőrmester érdemelte ki, aki 1 perc 25 másodperc alatt ért fel a toronyház tetejére. A további korosztályi győztesek. 45 év felett: Angyal Péter (Keszthely) 1:59. 35-39 év között: Jobbágy László (Nagykanizsa) 1:44. 30-34 év: 1. Cseresznyés Dániel (Zala MKI) 1,33. 18-29 év: 1. Gazdag Tamás (Nagykanizsa) 1:31.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!