Nagykanizsa

2016.10.24. 08:30

Magyar katonák, jeltelen sírokban

Nagykanizsa - Tizenöt magyar katona nyugszik jeltelen sírokban a kiskanizsai temetőben. A honvédek a 2. világháborúban vesztették életüket. A lokálpatrióta Bányai György szerint a mostani állapot méltatlan az elhunytak emlékéhez.

Horváth-Balogh Attila

A férfi már évek óta sürgeti a sírok feltárását, s egy méltó emlékmű állítását. Úgy tűnik azonban, az ügy csak igen lassan halad előre.

Fotó: Horváth-Balogh Attila

- Azt gondolom, ezek az emberek, akik életüket vesztették a harcokban, legalább annyit megérdemelnének, hogy gondozott sírjuk legyen -bocsátotta előre a helyszínen Bányai György. - Ehhez képest ezt a fa feszületet is úgy kaptam valakitől, amibe belevéstem, hogy a nyíl irányába 15 magyar katona nyugszik. Muszáj rá figyelmeztetni az embereket, mert egyébként maguktól nem vennék észre, hiszen csak egy sírdomborulat látszik, a többit teljesen simára egyengették már évekkel ezelőtt. Ezek a katonák Kiskanizsa környékén estek el 1944-45-ben, a templom ferences szerzetesei temették el őket. Nyolc éves voltam akkor, s emlékszem rá, hogy a temetéseket a helyi temetkezési vállalkozó, Jáger Sándor végezte el. Később a felesége, a Jáger néni gondozta a sírokat. Miután ő meghalt, még egyszer-kétszer kijött a fia, aztán én vettem át, mert a szeretteim itt, a közelben nyugszanak.

Mint elmondta, mivel a kiskanizsai papok temették el a katonákat, adataik fellelhetők a plébánia anyakönyvében. Ezeket kutatta is korábban Horváth Jánosné, az Együtt Kiskanizsáért Egyesület vezetője. Ennek eredményeként kiderült, itt temettek el többek közt egy 22 éves pilótát is

- Írtam a Honvédelmi Minisztériumnak, hogy mielőbb megoldást találjunk a háborús áldozatok méltatlan helyzetére - folytatta Bányai György. - Onnét azt a választ kaptam, hogy 2016-ban, azaz idén az egyesülettel és az önkormányzattal együttműködve sor kerülhet az emlékmű felállítására. Lassan véget ér az év, de még semmi nem történt, pedig nemrég a tévében azt nyilatkozta egy tábornok, hogy egyetlen magyar katona sírját nem hagyják az enyészetnek.

Megkerestük mi is a szaktárca kommunikációs osztályát az ügyben, ahonnét azt a választ kaptuk, hogy a Honvédelmi Minisztérium hadisírgondozásért felelős szervezeti egysége előtt ismert a kérdés, melynek megoldását az Nagykanizsa önkormányzatával együttműködve, reprezentatív síremlék állításával, méltó emlékhely kialakításában látja. Ennek érdekében az érdemi egyeztetések már megkezdődtek.

Dénes Sándor, a dél-zalai város polgármestere érdeklődésünkre megerősítette: az ügy halad a megoldás felé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!