Nagykanizsa

2016.02.14. 12:31

Miért nem művelik a kertet? - Az emberek "leszoktak" róla, pedig csökkenthetné a szegénységet

Nagykanizsa – Nehéz elfogadni a szegénységet és a gyermekéhezést, miközben még mindig nagyon sok a megműveletlen kert.

Horváth-Balogh Attila

Ezt dr. Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára mondta szombaton a vásárcsarnokban tartott sajtótájékoztatón. Utóbbira egy termelői vásár kapcsán került sor. Habár a hideg, esős időjárás miatt nem volt sok vásárló, akik kilátogattak a vásárcsarnokba, nem csalódtak, hiszen sokféle kézműves termék kínálta magát a standokon. A jó hangulatról pedig a Hétszínvirág Óvoda gyermekcsoportja, a Zabszalma Együttes és a Bojtár Együttes gondoskodott.

Az esős időjárás miatt kevesebb volt a vásárló, mint máskor
Fotó: Gergely Szilárd

– Több szempontból is fontosak a nagykanizsaihoz hasonló termelői piacok – bocsátotta előre dr. Nagy István, aki a házigazda Dénes Sándor polgármesterrel és Cseresnyés Péter országgyűlési képviselővel, munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkárral tartotta a sajtótájékoztatót. – Egyrészt, mert ezeken a helyeken újra rátalálhatunk azokra az ízekre és élelmiszerekre, amelyekkel gyermekkorunkban találkoztunk. Másrészt azért, mert a piacoknak köszönhetően megművelődnek a kertek. Ha nyitott szemmel járjuk az országot, látjuk, tapasztaljuk, hogy sajnos, rengeteg szabad kapacitás veszik el azzal, hogy az emberek "leszoktak" a háztáji mezőgazdaságról.  Nehéz elfogadni, amikor azt halljuk, hogy szegénység, gyermekéhezés van, miközben a korábban háztáji termelésben használt birtokokat felveri a gaz. Ezen komolyan változtatni kell, el kéne jutni legalább az önellátásig, mert általa jelentősen mérsékelhető lenne a szegénység.

Dr. Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára
Fotó: Gergely Szilárd

Az államtitkár beszélt a sertéshúst érintő áfacsökkentés hatásairól is. Mint elmondta: a kereskedők az áfacsökkentést beépítették az áraikba, ami azt jelenti, hogy éves szinten körülbelül 25 milliárd forint marad a lakosság zsebében – ebből átlagosan 10 kilogrammnyi sertéshúst tud pluszban vásárolni egy-egy család. Azt is hozzáfűzte: az intézkedésnek köszönhetően 15-20 százalékkal nőtt a sertéshúsfogyasztás és újra gyarapodik az országban a sertésállomány is, ma olyan 3,3 millió darab körüli állat van az istállókban.

Mindehhez Cseresnyés Péter munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár a foglalkoztatáspolitika oldaláról hozzáfűzte: azért, hogy az erősödő agrárszektorban munkáskéz is legyen, a munkahelyvédelmi akciótervet kiterjesztették a mezőgazdaságban dolgozókra is. Ennek köszönhetően kevesebb járulékot kell fizetni az agráriumban foglalkoztatottak után.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!