Nagykanizsa

2015.06.26. 12:19

Nagyberuházók is érkezhetnek Nagykanizsára

Nagykanizsa - Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter szerint Nagykanizsa rengeteget profitálhat a kormánnyal kötött megállapodással, főleg ha kihasználja egyedi erőforrásait.

Pásztor András

– A kormány feltett szándéka, hogy a következő uniós pénzügyi ciklusban a források 60 százaléka a gazdaságfejlesztést szolgálja. De hogyan lesznek ebből a jelentős forrásból konkrét munkahelyek?

– A rendelkezésünkre álló mintegy 8 ezer milliárd forint legalább 60 százalékát kifejezetten a kis- és középvállalkozások támogatására, gazdaságfejlesztésére fordítjuk, aminek köszönhetően a kanizsai vállalkozók is lényegesen több támogatáshoz jutnak az előttünk álló fejlesztési időszakban. Számos területen tudunk segíteni, legyen szó eszközvásárlásról, gépbeszerzésről, telephely korszerűsítésről, vagy bővítésről. A piacra jutást, a foglalkoztatást is támogatjuk, de a munkáltatás költségeinek csökkentéséhez is hozzá tudunk járulni. A cél a hazai vállalkozói szektor megerősítése, amely a foglalkoztatás és a gazdaság legfontosabb tartópillére. A szaktárca illetékesei már elkezdték az országjárást, mely során részletes tájékoztatást adnak a pályázati programokról, a támogatási lehetőségekről. Már az idei évben közel 2200 milliárd forint értékű pályázatot szeretnénk kiírni, ami reményeink szerint nagyot lendít a magyar gazdaságon. A pályázatok lebonyolítása során arra is szeretnénk odafigyelni, hogy a kkv-szektor tagjai gyorsan és bürokráciamentesen tudjanak hozzájutni a forrásokhoz.

– Örvendetes ez a gyorsaság, ugyanakkor vannak még beruházások az előző uniós ciklusból, melyek nem valósultak meg. Kanizsai példánál maradva, jut idő ön szerint a belváros rekonstrukció második ütemére?

– Nehéz ügy, de nem lehetetlen, hiszen a beruházáshoz kapcsolódó utolsó számlát december 31-ig kell kiállítani. A városnak nem szabad lemondania a fejlesztésről, már csak azért sem, mert Kanizsa az elmúlt hét esztendőben nem dúskált a támogatásban. Vannak hasonló nagyságú és adottságú megyei jogú városok, amelyek lényegesen több pénzt kaptak. Azt is mondhatnám, Nagykanizsával szemben van adóssága a kormánynak, nem véletlen, hogy Orbán Viktor miniszterelnök ilyen jelentős, 50-60 milliárd forint értékű támogatásról biztosította a települést.

Lázár János miniszter szerint Kanizsa óriási lehetőséget kapott. Fotó: Szakony Attila

– Tavaly több milliárd forintból újult meg a Kanizsai Dorottya Kórház, néhány hónapja ugyanakkor olyan információk láttak napvilágot, miszerint osztályok, ellátási formák szűnhetnek meg. Van ennek alapja?

– Eszünk ágában sincs csökkenteni a kanizsai kórház mozgásterét, egy megyei jogú városban erős, modern kórházra van szükség. Elsősorban az egészségügyi ellátás színvonala miatt, ugyanakkor a kórház jelentős foglalkoztatónak is számít, az itt dolgozó orvosok, ápolók pedig megbecsült polgárai a városnak. A nagykanizsai beruházással együtt Magyarországon körülbelül 500 milliárd forintnyi kórházfejlesztés zárult le vagy ér véget a közeljövőben. A probléma ma már nem a kórházak fejlettségével vagy a kórházi ágyak számával van, hanem azzal, hogy keveset költünk az egészségmegőrzésre, a betegségmegelőzésre. Hatékony prevenciós rendszerrel rengeteg betegség megelőzhető vagy időben észlelhető, az egészséges életmód pedig az élet minősége szempontjából is fontos. Ezért erősítjük meg a háziorvosi szektort, ezért vezettük be a mindennapos testnevelést, és ezért fordítunk milliárdokat uszodák, sportcsarnokok, kerékpárutak építésére, többek között itt, Kanizsán is.

– A megállapodás szerint több lépcsőben 500 hektáros ipari területet is kap Kanizsa. Egy komoly beruházót nem tudna ide irányítani a kormány?

– A kormány eddig is a befektetők figyelmébe ajánlotta Nagykanizsát, sőt a beruházók maguk is az első lehetőségek között vették számításba a várost, hiszen remek elhelyezkedésének köszönhetően kiváló logisztikai bázis lehet. A probléma éppen az volt, hogy nem állt rendelkezésre megfelelő mértékű ipari övezet egy komoly gyártókapacitás kialakításához. Ehhez legalább 100-200 hektáros terület kell, a Kormány és a város keddi megállapodásának köszönhetően ez megoldódik, így reményeink szerint a nagyberuházók is megérkeznek Nagykanizsára.

– Nagykanizsán működik a Hidrofilt Kft., mely cég a vízkezelés terén hatalmas innovációval rendelkezik. A kormánynak e téren van stratégiája?

– A Hidrofilt Kft. olyan műszaki és technológiai tudás birtokában van, ami az egész ország számára előnyt jelent. Erre a tudásra rövidesen világszerte egyre komolyabb szükség lesz, ezért a kanizsai cég élvezni fogja a kormány támogatását.

– És mi a helyzet a geotermikus energia hasznosításával, az adatok szerint Nagykanizsán ebből is akad bőven a föld alatt. Elindul valamikor ezen kincs hasznosítása?

– A geotermikus energia hasznosításában óriási lehetőség van, jóllehet a gázlobbit eddig senki sem tudta megtörni. Amint drágulni kezd az olaj ára, a geotermikus energia kinyerése és hasznosítása is komoly lendületet kaphat. Ehhez még legalább 3-5 évnek el kell telnie, de előbb vagy utóbb elérkezik az idő, amikor a lakásokat, intézményeket döntően ezzel a megújuló energiával lehet majd fűteni. Ebből Kanizsa is sokat profitálhat, miután jelentős erőforrásokkal rendelkezik.

– Nemrég új megbízást kapott a miniszterelnöktől, jelesül a bürokrácia visszaszorítását kellene elérnie. Hogy halad?

– Minden járási hivatalban, itt a kanizsaiban is elmondhatják a polgárok, hogy a jövőben milyen szolgáltatásért nem szeretnének fizetni. Ehhez csak egy nyomtatványt kell kitölteniük. A tervek szerint jövőre 10 milliárd forinttal tudjuk csökkenteni az állami eljárási díjak összegét. Az építész-, a mérnök- és a kereskedelmi kamarával arról is egyeztetünk, miként lehet úgy megváltoztatni a hivatali eljárásokat, hogy jelentősen csökkenjen a bürökrácia. A hivatali rendszernek nem az államot, hanem a polgárokat, így a kanizsaiakat kell szolgálnia. Ezen és ezért dolgozom jelenleg és a jövőben is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!