Nagykanizsa

2017.02.11. 07:47

Nagydumás papagáj

Nagykanizsa - Baby daliás termetétől, szivárványszínű külcsínétől, lehengerlő modorától, pajkos nyelvjátékától minden szingli papagájlány elcsábulna.

Szabó Zsófia

Azonban számukra rossz hír, hogy a „jóképű", sokoldalú tollas amorózó megrögzött agglegény.

Nem tűri meg fajtársait, mivel pár hetes kora óta emberik nevelik. Páratlan ellátást és oktatást kap kiskanizsai otthonában a jómadár. Ennek köszönhető, hogy Baby, a kínai papagáj „csacsogni" is tud: magyarul és németül.

Fotó: Szakony Attila

Bár gazdája, Szijártó Steve szerint ez nem nagy csoda, mivel a papagájok zöme képes néhány szót elsajátítani.

– Ehhez természetesen naponta kell a madárral foglalkozni, nem elég csak etetni – mondta a fiatalember, aki több mint félszáz madarat nevel édesanyja, Szijártó Józsefné Orsolya segítségével: kecskepapagájokat, kis sándorokat, pintyeket, rozellákat és még sorolhatnánk. A széles madárpaletta legbecsesebb darabja az ötéves Baby.

Baby-re, a snájdig és  locsi-fecsi, kiskanizsai „kínai" papagájra nagyon büszke a gazdája, Szijártó Steve Fotó: Szakony Attila

– Ő nem a többiekkel lakik a madárházban, hanem velünk közös fedél alatt – vette át a szót Szijártóné Orsolya. – Kismadárként pipettával etettem, közben pedig beszéltem hozzá: a magyar mellett németül, mivel ez utóbbi az anyanyelvem – mesélte az asszony.

A kis tollas már nem volt „pólyás", amikor váratlanul megszólalt.

– Azt mondta, hogy szia – nevetett Szijártóné Orsolya, aki bevallotta,  maga is eléggé megdöbbent, amikor a jómadár „megmukkant". Azonban az újabb szófordulatokra sem kellett sokat várnia.

– Kis idő múlva közölte velem: puszi, majd gut, baby és csüsz, azaz viszlát. Ezeket a szavakat hallotta tőlünk leggyakrabban. S nem tett mást, mint utánozta őket – állította. Azt is: elég méregzsák természet a madárka. Megfogni nehéz ügy, éles csőrével harap. Eléggé bepörög, ha Kormi, a bakmacska a közelben lebzsel.

Fotó: Szakony Attila

Ami Baby beszédkészségét illeti, csak akkor szólal meg, ha kedve van. Ottjártunkkor „nyilatkozott" ugyan, ám mi arra is kíváncsiak voltunk, amiről a jómadár „hírhedt" sáskaföldön, vajon valóban káromkodik-e németül...

– Vannak dolgok, amik felbőszítik – mosolyogtak sejtelmesen Szijártóék. – Ha tévét nézünk, csörög a telefon, akkor káricsál és morog. Azt nem szeretjük hallgatni, amit olyankor mond nekünk...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!