Nagykanizsa

2016.05.09. 15:51

Naprendszer épült a térre

Nagykanizsa - A Merkúr bolygó hétfőn 13 óra 12 perckor érte el a Nap korongját. A ritka jelenséget az Erzsébet téren modellezték is.

Benedek Bálint

A változóan felhős időjárás némileg befolyásolta az érdekes eseményt. A Nagykanizsai Amatőrcsillagász Egyesület tagjait azonban ez sem zavarta, igyekeztek a lehető legtöbb információval ellátni az érdeklődőket.

– Tizenhárom évvel ezelőtt történt meg utoljára, hogy a Nap, a Merkúr és a Föld egyvonalba került – említette Gazdag Attila, a szervező egyesület elnöke. – A Merkúr apró, fekete korongja szabad szemmel nem, de speciális szűrőkkel ellátott távcsővel tökéletesen láthatóvá vált, miután a felhők elúsztak az égről.

Fotó: Szakony Attila

Gazdag Attila hozzátette: amikor a Merkúr elhaladt a Nap előtt, bár az emberi szem számára észlelhetetlenül, a Nap némileg veszített a fényéből.– A Merkúrt ritkán látjuk, de most alaposan megvizsgálhattuk – folytatta. – A kanizsai Canis Maior Csillagvizsgálóban található speciális Nap-távcsövünkön keresztül pedig rögzítettünk minden pillanatot.

Eközben az Erzsébet téren iskolás csoportok vártak arra, hogy kitisztuljon az ég, megszűnjön a szemerkélő eső, s a távcsővel megpillanthassák az égi tüneményt. Azért, hogy az érdeklődők a szünetekben se unatkozzanak, az amatőrcsillagászok a téren különlegességgel, egy térbeli modellel készültek.

– Ezen egy az 1,855 milliárdszoros kicsinyítésben látható a Nap, illetve a Földig terjedő bolygók – így Gazdag Attila. – Eléggé megdöbbentő az apró méret, hiszen a Vénusz mindössze 6,5, a Merkúr pedig 2,6 milliméter átmérőjű. Ez utóbbi a 75 centiméteres Naphoz képest valóban nagyon kicsi.

A szinte az egész teret elfoglaló modellben a Naphoz képest épp 31,2 méterre helyezkedett el a megfigyelt Merkúr, ami a valóságban 57,9 millió kilométert jelent.

A Merkúr a mi bolygónkhoz hasonlóan szilárd felszínű, de nincs légköre. Közel kering a Naphoz, ezért óriási forróság van azon az oldalán, s nagyon hideg az árnyékos felén.

A Merkúr vándorlásának pontos útjáról a kanizsai Major Jánost és Ruzsics Milánt okostelefonos applikáció tájékoztatta.

– A világűr csillagképei lenyűgözőek, teleszkópon keresztül gyakran vizsgáljuk az égitesteket – így a fiatalok. – A földön kívüli idegen életformák, a világűr titkai iránt különösen érdeklődünk.

A merkúrvadászok egészen napnyugtáig kitartottak Nagykanizsán, s úgy döntöttek, legközelebb is találkoznak a Merkúr átvonulásakor, ami évszázadonként 13-14 alkalommal fordul elő.

Címkék#merkúr

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!