Nagykanizsa

2017.03.26. 10:03

Nem csak szolgálat a presbiteri tisztség, hivatás is

Nagykanizsa – A reformáció félezer éves évfordulója alkalmából szervezett programsorozat keretében egyházmegyei presbiteri konferenciát tartottak szombaton a református templomban.

Szabó Zsófia

A találkozón Kanizsai Pálfi Jánosról is megemlékeztek a hívek, aki 1615-ben az első presbitériumot megszervezte Magyarországon.

– Az elv, melyet a dél-zalai városban 1582-ben született Kanizsai Pálfi János meghonosított a presbiteri szolgálatról, tisztségről ma is működik – jegyezte meg Hella Ferenc. Utalt arra is: hat évente választ a református gyülekezet presbitereket, amelyre szeptemberben kerül sor.

Hella Ferenc, dr. Huszár Pál, Nagy Csaba, a Somogyi Egyházmegye esperese, Hajdú Zoltán Levente, a Szóládi Református Egyházközség lelkipásztora, dr. Nemes Pál, az egyházmegye gondnoka
Fotó: Gergely Szilárd

– Ahol nincs ütőképes presbitérium, legyen akármilyen jó a lelkész, sok minden elveszik – ennek Nagy Csaba, a Somogyi Református Egyházmegye esperese adott hangot az áhítaton. Ahogy annak is: hatszázötven presbiter szolgál az egyházmegyében, azonban napjainkban nehéz összegyűjteni egy minimum négytagú testületet.

– A presbiterek az Úr munkatársai lehetnek – ezt dr. Huszár Pál, a Dunántúli Református Egyházkerület főgondnoka mondta előadásában, melyet a presbiteri tisztség fejlődéséről tartott. Jelezte: napjainkban időhiány, elfoglaltság miatt kevesen vállalják el ezt a szolgálatot. Annak ellenére, hogy „az Úr sosem állít olyan feladat elé senkit, amit a segítségével ne lehetne elvégezni". Azonban csak remélni lehet az őszi presbiter  választás előtt, lesz elég jelentkező az üres helyekre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!