Nagykanizsa

2016.01.11. 08:57

Ördög Ferencre emlékezve

2015 decemberének utolsó hetében kaptam a lesújtó hírt, hogy Ördög Ferenc professzor úr, a magyar névtudomány kiemelkedő tudósa otthonában váratlanul elhunyt. Megrendültségemet kissé oldotta, de erősítette is az, hogy a hír után kézbe vettem néhány művét, és végiggondoltam, milyen hatalmas szellemi erőfeszítések révén jöttek létre ezek az alkotások.

1964-ben kezdő kutatóként nagy érdeklődéssel és ámulattal kezdtem olvasni a Zala megye földrajzi nevei című monumentális névadattárat. Akkor még nem sejtettük, hogy ez a kiadvány országos helynévgyűjtő mozgalmat fog elindítani. A zalai példa nyomán fokozatosan bontakozott ki hazánkban a helynevek iránti érdeklődés, és egyre-másra jelentek meg a megyei és járási névadattárak. Úgy tudom, hogy európai viszonylatban is példátlanok ezek a hatalmas értékű kiadványok. A zalai helynévgyűjtés megszervezésében és a közzététel-szerkesztés munkálataiban Ördög Ferencnek fontos szerepe volt.

Ördög Ferenc professzor úrnak a zalai személynevek kutatásában is múlhatatlan érdemei vannak. Az Őrség és Göcsej területén végzett személynévgyűjtésének eredményei könyv formátumban váltak közkinccsé.

Zala megye és Nagykanizsa büszkeségét nem csupán a névtan tudósaként tisztelte a megye nagyközönsége. Közéleti munkálkodása, kiemelkedően eredményes tanári tevékenysége, önzetlensége, természetessége, nyíltsága örök példa marad számunkra.

Évtizedeken át szoros baráti-kollegiális és szakmai kapcsolatban voltam a közelmúltban elhunyt tudóssal. Sokat tanultam tőle. Példa marad számomra szorgalma, az adatközlés pontosságára való törekvése, és az is, hogy a meglelt nyelvi adatokat csak alapos elméleti ismeretek birtokában lehet korrekten értelmezni.

Emlékét megőrzi a magyar nyelvészek közössége.

 

Dr. Pesti János
Pais Dezső-díjas nyelvész (Pécs)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!