Nagykanizsa

2016.06.27. 15:27

Széndioxid-fürdő a kórházban

Nagykanizsa – Új berendezésekkel, úgynevezett mobilmofetta kabinokkal bővült a Kanizsai Dorottya Kórház eszközparkja. A száraz széndioxid-fürdő eredményesen alkalmazható – többek közt – ér-, illetve mozgásszervi betegségek ellen, kiegészítő terápiaként.

Szabó Zsófia

Az átadó ünnepségen dr. Brünner Szilveszter főigazgató elmondta: az országban mindössze néhány kórház büszkélkedhet hasonló készülékkel, melyeket alapítványi és szponzori támogatással szereztek be. A két szénsavfürdő-eszköz a mozgásszervi rehabilitációs osztályon található. A készülékek működési elvét, valamint a kezelések hatékonyságát dr. Ballagi Farkas, a kapuvári kórház belgyógyásza ismertette.

Dr. Fliszár Mária, dr. Ballagi Farkas, dr. Brünner Szilveszter és Horváthné Keresztes Györgyi a széndioxid-kabin átadóján Fotó: Szakony Attila

Dr. Ballagi Farkas kiemelte: az alul zárt, ám felül nyitott, székkel ellátott kabinba szén-dioxidot juttatnak.

–A gáz pedig a beteg bőrén keresztül felszívódik – hangsúlyozta a belgyógyász, aki hozzátette: a páciens mindössze bizsergető érzést tapasztal a fájdalommentes, körülbelül félórás kezelés során.

A terápia jótékony hatásairól dr. Vizsy László érsebész főorvos és dr. Fliszár Mária, a mozgásszervi rehabilitációs osztály főorvosa beszélt. Hangsúlyozták: nem csak szinten tarthatóak a különböző (többek közt a magasvérnyomás és a diabétesz okozta) érbetegségek a széndioxidos kezeléssel, hanem az olykor életveszélyes szövődmények is megelőzhetők vele. Azonban egy kezelés kevés: javulást csak több alkalomból álló kúra hozhat – hangzott el az átadó ceremónián. Ahogy az is: a betegek háziorvosi beutalóval, egyelőre önköltségi áron vehetik igénybe a szénsavas terápiát, alkalmanként 1500 forintért. Ám a kórház vezetése dolgozik azon, hogy a jövőben az OEP által finanszírozott díjmentes kezelés legyen a szénsav-fürdő terápia.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!