Nagykanizsa

2015.07.29. 15:10

Szobrot döntött - sosem bánta meg

Nagykanizsa - Gyuriga Ferenc 1956. október 25-én az akkori Szabadság téren lánctalpas járművel lerántotta a szovjet emlékmű tetején álló katona szobrát.

Benedek Bálint

Fiát, a Svájcban élő Gyuriga Csabát tegnap Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő fogadta a polgármesteri hivatalban.

- Egy ötvenhatos hősnek a gyermekével találkoztam, aki tevékenyen részt vett a szovjet emlékműnek a lerombolásában, s ezért pedig menekülnie kellett - fogalmazott Cseresnyés Péter. - Azért igazán hős a szememben, mert itt van egy 50 éves férfi, aki szinte akcentus nélkül beszéli a magyar nyelvet. Magyarnak érzi magát, s eljön vissza abba a városba, ahol az apja fontos esemény szereplője volt.

Az országgyűlési képviselő szerint Gyuriga Ferenc a magyarság tudatát, a nyelvét, az összetartozás erejét valamint a magyar kultúrát átadta a fiának.

- Abban a világban élünk, amikor sokan elvágynak innen Magyarországról fiatalok és máshol szeretnék megtalálni a szerencséjüket, akkor jó egy olyan példát látni, amikor valaki épp a gyökereit keresve nem felejtette el honnét is származik - tette hozzá Cseresnyés Péter. - Ez egy fontos üzenet mindannyiunknak, idősebb és fiatalabb generációnak egyaránt, hogy itt születtünk, ez a hazánk.

Gyuriga Ferenc Kerkaszentkirályon született, Nagykanizsán pedig az „olajosoknál” dolgozott. Az 1956-os események során együtt vonult a munkásokkal, akik egészen az akkori Szabadság térre tartottak. A forrongó, de boldog tömeg, bízva a felszabadulásban az út során a vörös csillagokat leverte, aztán a téren előbb meggyengítették a katonaszobor talapzatát, majd két Csepel teherautóval és Gyuriga Ferenc lánctalpas munkagépével ledöntötték.

- Apám másnap a gyárban értesült arról, hogy vadásznak rá, s ha elkapják kérdés nélkül agyonlövik - mesélte Gyuriga Csaba. - Néhány barátjával azonnal hazament és a pajtában megbeszélték elindulnak külföldre. Édesanyámmal, aki szintén magyar már Svájcban kötött házasságot, de 17 évvel ezelőtti haláláig büszke volt arra , amit tett.

Csaba 50 éves születésnapján eldöntötte felkutatja a rokonait és a Polgári Kanizsáért Alapítvány kuratóriumi elnökének, Papp Jánosnak a segítségével sikerült beleásnia magát a kanizsai történésekbe.

- Édesapám szülőfalujában szintén sokat segítettek, örülök, hogy mindenki pozitívan viszonyul az akkori szerepvállalásához - így a fia. - Egy országnak csak egy gyökere lehet, 1956-ban ki kellett húzni a gonoszat, hogy abból új élet virágozhasson majd. Bátorságukkal felhívták a figyelmet az elnyomásra.

Gyuriga Csaba, Papp János és Nagy Ottó a Politikai Foglyok Országos Szövetségének helyi elnöke a 2007-ben a Vasember ház oldalán elhelyezett emléktáblát is megkoszorúzta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!