Nagykanizsa

2017.03.31. 18:14

Thúry György emléke előtt tisztelegtek Nagykanizsán

Nagykanizsa - Thúry György halálának 446. évfordulója alkalmából pénteken a törökverőt ábrázoló városi szobroknál koszorúkat helyeztek el.

Benedek Bálint

- A rendezvénysorozatunk elején a Várkapunál tisztelegtünk a kanizsai kapitány emléke előtt, majd a további három emlékműnél hajtottunk fejet - mondta Vörös András szervező, a Thúry Vitézlő Oskola vezetője. - Ezután az Erzsébet téren a helyi kulturális csoportok bevonásával múltidézést tartottunk.

A Thúry Vitézlő Oskola tagjai a Várkapunál is koszorúztak
Fotó: Szakony Attila

Vörös András hozzáfűzte: céljuk elsősorban az, hogy a fiatalok is átérezzék, amit Thúry a hazájáért, s annak védelméért tett. A kapitánynak Nagykanizsán van emlékműve az egyik helyi gyár területén, de a „Dunántúl oroszlánjaként" emlegetett hadvezérről neveztek el középiskolát is, míg a Thúry téren álló szobor a halálának 400. évfordulójára készült. - Az elődeinknek is fontos volt az emlékezés, reméljük, a jövő generációinak is az lesz - mondta Vörös András.

 

 

A hadvezér előtt tisztelgő modern kori vitézek és az érdeklődők szombaton 8 órakor a Magyar utca 80. szám elől gyalogosan és lovakkal nekivágnak az Orosztonyig tartó 27 kilométeres emléktúrának. Itt megkoszorúzzák azt a kopjafát, amit Thúry György tőrbecsalásának és halálának helyszínén állítottak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!