Nagykanizsa

2016.03.02. 15:27

Több mázsa pontyot telepítettek a kanizsai Csónakázó-tóba

Nagykanizsa – Közel háromezer darab ponty került szerdán a Csónakázó-tóba. A haltelepítést a halgazdálkodási joggal is megbízott kanizsai egyesületek hajtották végre.

Pásztor András

Amióta a kanizsai önkormányzat januárban a vasutas horgászegyesületet bízta meg a Csónakázó-tó halgazdálkodási jogának gyakorlásával, az első komolyabb szakmai intézkedés valósult meg a haltelepítéssel. Szerdán ugyanis közel 35 mázsányi, 2-3 kilogrammos ponty került a tóba.

– Voltak, akik kételkedtek abban, hogy megbirkózunk a feladattal, ám a mostani telepítés csak a kezdet, hiszen néhány héten belül mintegy 3 ezer darab előnevelt csukát és süllőt is telepítünk a tóba – jelezte Németh László, a Nagykanizsai Vasutas Horgászegyesület elnöke, aki hozzátette: a telepítéssel párhuzamosan a halállomány bizonyos szegmensében gyérítésre lesz szükség. – A harcsa nagyon elszaporodott a tóban, ami azért gond, mert ez a fajta ragadozó nagyon sok kisebb halat fogyaszt.

Zömbik Sándor (balról) és Cseke Zoltán horgász örömmel nyugtázta a közel 35 mázsa ponty betelepítését

A telepítést egyébként sok horgász is figyelemmel kísérte, volt, aki már előre dörzsölte a tenyerét.

– A telepítés miatt egyelőre horgászati tilalom van, de jövő hét szombattól kezdetét veszi a „vadászat" – mondta nevetve Zömbik Sándor, aki elárulta: már felszerelte botjait, s alig várja, hogy kiülhessen a partra.


– A következő napokban a szokásosnál is intenzívebben járőrözünk a Csónakázó-tó tó körül, nem szeretnénk, ha valaki idő előtt kifogná a halakat – árulta el az egyik halászati őr, aki hozzátette: jó lenne, ha minden horgász betartaná a kifogható halakra vonatkozó mennyiségi szabályokat, akkor ugyanis minden pecásnak több esélye lenne a sikerélményre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!