Nagykanizsa

2016.10.27. 14:04

Új nyilvántartó és számlázórendszer lesz a piacon

Nagykanizsa – Teljesen új rendeletet alkotott az önkormányzat a vásárok és piacok működéséről, valamint a 2017. évi város napi programok rendezésére vonatkozó pályázat kiírásáról is döntöttek.

Pásztor András

Mint kiderült: a vásárok és piacok működéséről szóló régi rendelet helyett, azért volt szükség az új szabályozásra, mert egy belső ellenőrzés jelentős ellentmondásokat tárt fel a rendelet szövege és annak gyakorlati alkalmazása között. A régi rendelet például tiltotta az árus asztalok fölötti felépítményeket, ám ettől függetlenül sok termelő alakított ki ilyesmit. Az új rendeletben mindez már engedélyezett, igaz pótdíjat kell fizetni érte. Az eddig papír alapú nyilvántartást – ki és mikor árult a piacon – is megváltoztatják, jövő év januárjától új piaci nyilvántartó és számlázó program kerül bevezetésre, amit egyébként egy kormányrendelet is előír. A régi rendeletben az is szerepelt, hogy az árus asztalok bérléséért minden évben licitet kellett volna tartani, ám a gyakorlatban ez nem valósult meg, az elmúlt két évtizedben alig változott az árusok összetétele. Az új szabályozás értelmében ezután csak akkor kerül licitre egy-egy elárusító hely, ha annak korábbi bérlője felhagy a tevékenységgel.

Az árus asztalok felépítményei után az új rendelet értelmében pótdíjat kell majd fizetni
Fotó: Szakony Attila

A közgyűlés arról is döntött, hogy pályázatot ír ki a jövő év áprilisában megrendezésre kerülő város napi programok szervezésére, amihez az önkormányzat  bruttó 7 millió forintos támogatást biztosít a nyertes ajánlattevőnek. Dénes Sándor polgármester javaslatára a testület változtatott a határozati javaslat szövegén, „a legjobb ajánlatot tevő pályázó" megfogalmazás helyett, „az összességében legelőnyösebb pályázatot benyújtó" került.

A közgyűlés a Kanizsa Rehab Nonprofit Kft. ügyvezetői tisztségére is pályázatot írt ki, miután a jelenlegi megbízás az év végén lejár. Horváth Jácint (DK) képviselő a kiírással kapcsolatban azt javasolta, hogy ne csak előnyt jelentsen a pályázat elbírálása során a 3 éves vezetői gyakorlat megléte, hanem ezen kitétel a feltételek között szerepeljen. Az ellenzéki képviselő javaslatát a városatyák többsége nem támogatta, mondván: ezzel fiatal, agilis jelölteket fosztanának meg a pályázástól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!